Voetbal Experience wordt een echte voetbalbelevenis

Voetbal Experience belicht het serieuze voetbal, maar ook de onzin van het voetbal. Foto: Denvon Media

MIDDELBURG – Dat je er de voetbalsloffen van Faas Wilkes kunt zien, dat wisten we allemaal wel. Of het legendarische ‘nummer 14’ van Johan Cruijff. Maar dat Voetbal Experience in Middelburg eigenlijk helemaal geen museum is, maar een interactieve attractie van allure, hebben de initiatiefnemers redelijk geheim kunnen houden. Een bewuste tactiek, zegt Sven van Rijswijk, die samen met zijn zakenpartner Voetbal Experience gaat exploiteren. “Om de verrassing groot te houden.” Voor het eerst geeft hij een verslaggever een complete tour door het museum –  eh… de attractie – in aanbouw. De gekozen tactiek werkt: de verrassing is compleet.

 Nu nog een kale, stoffige, betonnen hal. Straks (de officiële opening van Voetbal Experience is op 17 december) een gezellige voetbalbar waar de serveersters in voetbalkloffies achter de toog staan. Waar de voetbalsupporter nog eens het glas heft wanneer zijn cluppie op een van de vele tv-schermen het doel treft. De Middelburgse voetballiefhebber mag in zijn handen knijpen, want bij Voetbal Experience komt de Amstelvoetbalbar. “We hebben daarvoor een contract met Amstel afgesloten”, zegt Sven van Rijswijk. “Voetballiefhebbers kunnen er voetbal kijken, ook wanneer Voetbal Experience gesloten is, ook wanneer ze niet een bezoeker zijn van de attractie.” De bar moet hét voetbalcafé van de stad worden, dé Oranjehaven wanneer het Nederlands elftal speelt, hét thuishonk op zaterdag en zondag wanneer competitiewedstrijden worden gespeeld.

Naast de bar komt een kassa in de vorm van een enorme voetbal, laat Van Rijswijk zien. En dan is het rechtsaf de eigenlijke Voetbal Experience in. “Hier”, en Van Rijswijk strekt zijn armen in de donkere ruimte, “worden de bezoekers toegezongen door tachtigduizend supporters in Camp Nou (stadion van FC Barcelona, red.) Krijg je kippenvel van.” Een volgende ruimte in. Hier komen foto’s en tv-schermen te hangen waarop je het voetbalspel in de rest van de wereld kunt zien. “Hoe monniken in Tibet voetballen, hoe ze dat doen in de sloppenwijken van Brazilië, in Argentinië”, legt Van Rijswijk uit.

De tocht gaat verder. In een grote, metershoge ruimte zijn werklui hard aan het werk. Tussen het snerpende gejengel van een slijptol door roept Van Rijswijk: “Dit is het heilige der heilige.” Op de immens grote muur komen namelijk alle portretfoto’s van spelers die twee minuten of meer in Oranje hebben gespeeld. De Wall of Fame dus. “Er komen drie terminals te staan waarop bezoekers via een touchscreen informatie kunnen krijgen over alle spelers die hier hangen. Het is de bedoeling dat telkens wanneer er een portret bij komt, die betreffende speler hem onthult. De kans dat je straks als bezoeker een profvoetballer tegen het lijf loopt, is redelijk groot. Want ik heb al gehoord dat heel wat spelers hier een kijkje willen komen nemen als ze in de buurt zijn.”

De bioscoop met een scherm van 180 graden is de volgende attractie. “Er komen honderd stoelen”, legt Van Rijswijk uit. “Hier kun je straks een film van zes minuten zien over het Nederlandse voetbal en Nederlandse voetballers in het buitenland. De film wordt ondersteund door heftig geluid en een fantastische lichtshow. Ik weet zeker dat de echte voetballiefhebber geëmotioneerd de bioscoop weer uit komt.”

De 1988-zaal is het volgende station. Wie kent het ‘geschubde’ Oranjeshirt nog waarin de spelers Europees kampioen werden? Veredelde goudvissen werden ze genoemd. Van Rijswijk moet lachen. “Een spuuglelijk motief. Maar dat motief gebruiken we om de muren in deze ruimte te decoreren.” In een fraai belichte vitrine moet de bezoeker vervolgens de heilige graal van het Nederlandse voetbal kunnen aanschouwen: de beker van het Europees kampioenschap van 1988. De echte. “Henk Kessler, directeur betaald voetbal bij de KNVB, zit in onze raad van bestuur. Hij is bezig om de echte beker naar Middelburg te krijgen. En ik moet zeggen dat het er naar uit ziet dat het gaat lukken.”

Het is niet de enige ‘voetbalschat’ uit de Nederlandse historie die er te zien zal zijn. In een schatkamer komen de elf grootste schatten te staan. “Dan moet je denken aan het shirt die Marco van Basten aan had toen hij in 1988 in de finale tegen Rusland dat waanzinnige doelpunt scoorde. Of de finalebal van toen en de aantekenboekjes van Rinus Michels.”

Met de schatkamer houdt eigenlijk het museale op. Vanaf hier is het doen en beleven. Een groot speelveld waar je een sprint over vijftien meter zo snel mogelijk moet afleggen. Een led-verlichting naast de baan geeft aan hoe snel Arjen Robben en Marc Overmars over die afstand doen. Je kunt zien hoe hard je schiet en je schietsnelheid vergelijken met die van kanonnen als Ronald Koeman. Er zijn proeven om een bal hoog te houden, penaltyproeven, je bent een virtuele keeper en nog veel meer. Sensoren meten al je verrichtingen. De computer houdt alle dagrecords bij en laat ze op grote schermen zien. “We hebben een voetbalclub deze spellen laten testen. De voetballers hebben de hele avond gespeeld, het bleek heel verslavend.”

Maar ook zaken achter het voetbal komen aan de orde. Zo is er een stadioncatacombe nagebouwd, een kleedkamer met lockers en een commentatorstudio. “In de studio kun je zelf een commentaar inspreken op beelden van dat legendarische doelpunt van Dennis Bergkamp tegen Argentinië.” Bij dat doelpunt in de kwartfinale van het wereldkampioenschap in 1998 in Frankrijk ging commentator Jack van Gelder helemaal uit zijn dak.

Ook pijnlijke thema’s gaat Voetbal Experience niet uit de weg. De rivaliteit tussen Nederland en Duitsland komt duidelijk aan de orde wanneer je als bezoeker kunt kiezen uit een ‘Oranje-deur’ of een ‘Manschaft-deur’. “Pijnlijk genoeg vind je achter de Duitse deur veel meer prijzen”, gniffelt Van Rijswijk. “Voor de Duitse toerist dus ook erg leuk.” En achter de Nederland-deur? Het spuugincident bijvoorbeeld, waarbij Frank Rijkaard een flinke fluim in het gelaat van Rudi Völler deed belanden.

 

Een grote trekpleister in Voetbal Experience is ook de gameruimte. “Hier kun je op ware grootte gamen. We hebben samenwerking gezocht met Sony en EA Sports, maker van het computerspel Fifa. Elk jaar wordt voortaan hier in Middelburg het nieuwe Fifa-spel gepresenteerd. Dat is een grote happening.”

Van Rijswijk vervolgt de rondleiding, want er is straks nog veel meer te doen in Voetbal Experience. “Hier kun je voetballiederen karaoken. ‘Stil aan de overkant’, ‘You never walk alone’, bijvoorbeeld. En hier komt de galerij der groten. Dat is een interactieve top tien van spelers die volgens onze bezoekers de beste spelers van de wereld zijn.”

Dan belanden we in Voetbal Vegas. Een vette knipoog naar de voetballerij waarbij ook niet-voetballiefhebbers plezier kunnen hebben. “Er komt een soort peepshow met de mooiste voetbalbenen uit de voetballerij. En je kunt zien hoe mannen soms enorme aanstellers kunnen zijn in ons schwalbetheater, waar je de vijfhonderd mooiste schwalbes (fopduiken, red) kunt zien.

Er is een hoekje over voetbalkapsels en er is een soort spookhuis dat je binnengaat door het hoofd van Collina.” Voor wie het niet weet: Pierluigi Collina was een Italiaanse topscheidsrechter, maar was vooral ook bekend vanwege zijn kale kop en doordringende – soms enge – blik. En dames, nog steeds geen idee wat buitenspel is? Er is een speciaal dameshoekjes waar Voetbal Experience het probeert uit te leggen.

“Zie je nu waarom we het geen museum willen noemen”, knikt Van Rijswijk. “Er is gewoon veel te doen. We belichten daarbij het serieuze voetbal, maar ook de onzin van het voetbal. En dus is het voor vele doelgroepen interessant.”

De officiële opening van Voetbal Experience is 17 december. Een spektakel gaat het worden, belooft Van Rijswijk. Want de attractie in Middelburg, overstijgt Zeeland, zegt hij. “Dit heeft landelijke allure.” Dat een voetbaltopper bij de opening aanwezig is, daar kunnen de initiatiefnemers eigenlijk niet omheen. Wie, dat kan of wil Van Rijswijk nog niet zeggen. “Ik kan wel verklappen dat de opening gekoppeld is aan een landelijk symposium dat we hier houden over voetbal en sponsoring. Dagvoorzitter is Mart Smeets en er zijn sprekers als Foppe de Haan.”
Van Rijswijk mikt met Voetbal Experience op 200.000 bezoekers per jaar.

Lees ook:Hugo Borst bij presentatie Voetbal Experience
Lees ook:Voetbal Experience aast op WK beker!
Lees ook:Nederland likt zijn wonden: Voetbal Experience heeft de pleister!
Lees ook:Gouden Schoen van Theo Janssen in Voetbal Experience!
Lees ook:Arjen Robben schenkt zijn Champions League-shirt aan Voetbal Experience!

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Voetbal Experience wordt een echte voetbalbelevenis

  1. Pingback: EK-beker van 1988 staat voortaan in Middelburg | Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>