Topman Delta: ‘Tweede kerncentrale is wel te betalen’

MIDDELBURG – Een tweede kerncentrale in Borssele? Ja hoor, die is zeker te betalen. Maar dan moet er wel een buitenlandse partner opduiken die de boel mede exploiteerd. Dat is tenminste wat topman Peter Boerma van het Zeeuwse energiebedrijf Delta vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers liet weten. Delta is mede-eigenaar van de kerncentrale in Borssele.

Boerma reageerde daarmee op een rapport dat deze week verscheen. Onderzoeksbureau Spring Associates concludeerde daarin dat Delta helemaal niet het geld heeft om een tweede kerncentrale ‘aan te schaffen’. Maar Boerma ziet het allemaal veel rooskleuriger. Toch opmerkelijk dat hij meteen even bekendmaakt dat de nettowinst van Delta in 2009 kelderde van 101 miljoen naar 7 miljoen euro. De biodieselactiviteiten in Delfzijlf bleken een drama te zijn. Liefst 46 miljoen euro schreef Delta er op af. En dan was er nog die investering in een zonnecelfabrikant in Limburg. Ook dat is tot nu toe geen briljante aankoop gebleken, want Delta moest er 11 miljoen euro op afschrijven.  Net zoals Boerma kansen zag in bio- en zonne-energie ziet hij ze ook nog steeds in kernenergie. Of  een tweede kerncentrale ‘kassa’ is voor Delta of de financiële ondergang, dat zal de toekomst uitwijzen. 

Lees ook:PVV: Naast kerncentrales in Borssele ook heropening van Dodewaard
Lees ook:Greenpeace bouwt muur van vaten voor kantoor Delta
Lees ook:Minister Cramer: ‘tweede kerncentrale volstrekt overbodig’
Lees ook:Delta vindt geldschieter voor tweede kerncentrale
Lees ook:Wat??? Dijk bij kerncentrale Borssele is te zwak!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Topman Delta: ‘Tweede kerncentrale is wel te betalen’

 1. Danny

  Een kerncentrale bouwen is in ieder geval een kostbare zaak.
  De in aanbouw zijnde kerncentrale in Finland kost nu al 5.300.000.000,- EURO! en is nog niet eens gereed.

  Kerncentrales zijn zeer veilig maar mocht er ooit een ramp mee gebeuren dan zijn de gevolgen zeer vervelend. Hoe meer kerncentrales hoe meer hele kleine kansen erbij komen dat er een groot ongeluk gebeurd.

    /   Reply  / 
 2. de schoolmeester

  De kans op een ongeluk met een kerncentrale is zeer klein, maar als het raak is, is het ook zeer goed raak. Dan kunnen we Nederland opdoeken. Ik vind dat risico te groot.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>