Cinema Middelburg:Open Doek voor Zeeuwse filmmakers!

MIDDELBURG – Cinema Middelburg presenteert ‘Open Doek’ voor jong Zeeuws filmtalent op zaterdag 12 maart om 15.00 uur. De toegang is gratis. We bieden, tussen het overweldigende filmaanbod, graag Zeeuwse filmmakers ruimte om hun werk te kunnen vertonen op het witte doek. Zo kunnen zij ervaring opdoen en hun werk in bredere kring laten zien.

Programma

‘Hey’ gaat over de student Leroy. De hoofdpersoon komt vanaf het begin van de film constant een man tegen die ‘hey’ tegen hem zegt. Pas aan het eind van de film wordt duidelijk wie de man is en wat hij doet.

Duur: 10 min.

Stefano Parinussa en Harmen van der Kaaden zijn twee jonge filmmakers van ‘Hey’. Stefano is begonnen met acteren op zijn twaalfde in de ‘museumbende’ van de Avro. Verder heeft hij kleine rollen gespeeld in televisie series als A’dam E.v.a en Spangas. Het regisseren kwam doordat hij rondliep met een filmidee en dit wilde realiseren. Nu zijn eerste korte film klaar is, smaakt dit naar meer.. ‘Het is heel tof om iets te maken wat je zelf graag wilt zien’. Harmen heeft enige ervaring met televisie. Zo deed hij mee met talentenjachten als Idols en X factor, maar werkte hij ook achter de schermen bij Animal Planet.

Repentance (A short Christmas film by Aron Ludikhuijze)

Duur: 8 min

Deze film is gemaakt door Aron Ludikhuijze: ‘Vanaf de basisschool maak ik al films en m’n plannen voor deze films werden steeds groter en groter. Van met een camerakraan op de stationsburg filmen tot een lege aula ombouwen tot meerdere filmsets. Ik besteed mijn tijd zo veel mogelijk aan het maken van films. Daarbij komt dat ik elk aspect van het film-proces leuk vind: bedenken, pre-production, locaties regelen, filmen, regisseren, monteren, foley, alles! 2 jaar geleden begon ik aan een ‘grote’ film, waar we een maand geleden mee klaar waren (het filmen in ieder geval), nu ben ik bezig met de montage. Tussendoor maak ik nog veel filmpjes voor school, de kerk en andere geïnteresseerden maar vooral voor mezelf. Zo’n project als Repentance zorgt in mijn geval voor een geweldige week die ik waarschijnlijk niet beter had kunnen besteden. Mijn films blijven altijd komen, ik heb altijd ideeën. Ik denk in films. (Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met een psychologische actie-thriller)’.

Springtij

In ‘Springtij’ spelen Gilda de Bal en Wietse Tanghe de hoofdpersonages Helene en Arne. Helene, een kranige 67-jarige dame, en haar man Maurice (70) zijn kerngezond en welvarend. Helene heeft een druk sociaal leven. Toch wordt ze overmand door een groot gevoel van leegte. Helene rouwt om gemist geluk, gemiste kleinkinderen, gemiste gevoelens en reageert daardoor bits op iedereen waarmee ze in contact komt. Bij toeval botst ze op de 19-jarige Arne, die doelloos en alleen in het leven staat. Zijn moeder heeft sinds haar echtscheiding haar eigen zorgen en bij zijn vrienden is hij vandaag liever niet. Helene poogt hem onder haar hoede te nemen om hem beter te leren kennen. Deze jongen biedt haar een mogelijkheid om de eigen leegten op te vullen. De twee trekken er samen op uit en brengen een nacht aan zee door. Het is de leegte en de hunkering naar een teder gevoel dat hen bindt, dat hen samenhorigheid biedt. Die ene nacht brengt hen voor even dicht bij elkaar. Er ontstaat een fragiele emotionele band. Pas als ze naar huis terugkeren, wordt duidelijk hoe één nacht een mensenleven zo kan veranderen dat men weer moed krijgt om door te kunnen gaan.

Duur: 27 min

‘Van Water de Druppels’

In de zomer van 2014 gaat beeldend kunstenaar Johnny Beerens weer de steiger op om zijn muurschildering en geesteskind op de Oostburgse watertoren uit 1995 opnieuw te schilderen. Zijn idee voor de schildering is voor de eeuwigheid, maar de verflaag is na bijna 20 jaar aangetast door de tand des tijds. Om zich volledig in het werk van toen te kunnen inleven en zich daar praktisch op voor te bereiden, onderbreekt hij tijdelijk zijn onderhanden werk in het atelier. Of zoals hij het zelf omschrijft is het noodzakelijk om zijn schilderijen in het atelier tijdelijk los te laten om ruimte in zijn hoofd vrij te maken, zodat de muurschildering van destijds weer volledig bezit van hem kan nemen en omgekeerd.

Duur: 30 min

Met de korte film Springtij (27’) sleepte de Zeeuwsvlaamse cineaste Jeannice Adriaansens de Internationale Prijs van de Jongeren-jury van het 33ste internationale filmfestival Tous Courts in Zuid-Frankrijk (Aix en Provence) in de wacht. Jeannice Adriaansens werkt nu aan haar eerste lange speelfilm en presenteert eind 2016 haar nieuwe korte film ‘Witblauw’. Jeannice is ook nog bezig met diverse Zeeuwse documentaire projecten.

Lees ook:Open doek voor jong Zeeuws filmtalent!
Lees ook:UCR Student Film Festival!
Lees ook:UCR students film festival bij Cinema Middelburg!
Lees ook:Europese Dag voor de Korte Film
Lees ook:Open Doek voor Jong Zeeuws Filmtalent bij Cinema Middelburg!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>