The Student, Verdwijnen en Down by Law bij Cinema Middelburg

MIDDELBURG - Wybe de Haan is de tweede ‘Jonge Film Scout’ van Cinema Middelburg en hij kiest:

The Student. Te zien op donderdag 20 april om 20.00 uur, zaterdag 22 april om 19.00 uur en woensdag 26 april om 20.00 uur.

“Ik ging met trillende benen de zaal uit en heb zowat een uur vrijwel niets gezegd nadat ik deze film had gezien. Zo’n beklemmend gevoel van onmacht, verdriet en ook woede gaf deze film mij. Als een film dat met mij – en ook anderen – kan doen kan je toch wel stellen dat het een hele goede film is. En als je het mij vraagt is dat het ook echt!

De film is natuurlijk het beste als je er compleet zonder voorkennis ingaat, dus wees gewaarschuwd: “De volgende alinea bevat informatie over het verhaal van de film.”

The Student gaat over een leerling, Vengja, op een middelbare school in Rusland die naar mijn idee de Bijbel als houvast gevonden heeft, een manier om iets te hebben waaruit hij tegen dingen in kan gaan, iets wat hem er toe laat doen. Vengja laat zich, door middel van citaten uit de Bijbel, uit over alledaagse dingen – onder andere op zijn school – die volgens hem niet juist – naar het Heilige Schrift – gebeuren. Wanneer Vengja zich in de biologieles uitlaat over, onder andere, de evolutie theorie, besluit zijn lerares biologie zich te gaan verdiepen in de Bijbel om de discussie met Vengja aan te kunnen gaan.

Ik kreeg in de film een enorm gevoel van medeleven met Vengja’s biologie docent en wanneer zij dan door verscheidene omstandigheden – die ik hier niet ga vertellen, want daarvoor moet je de film écht gaan zien – in een situatie van enorme onmacht terechtkomt, belaagt datzelfde gevoel mij van alle kanten waardoor ik met trillende benen de zaal verliet. Achteraf werd ik enorm blij van het feit dat een film mij dat gevoel kon geven.

Kortom deze film – met vaak ontzettend lange maar ontiegelijk interessante shots – moet je zeker gaan zien!’

Reserveer hier >

De film Verdwijnen is te zien vanaf donderdag 20 april.

Roos (Rifka Lodeizen) is op bezoek bij haar moeder Louise in Noorwegen om de verjaardag van halfbroertje Bengt te vieren. Het welkom is niet al te hartelijk. Bengt is boos omdat Roos een lange tijd weg is geweest en de verhouding tussen Roos en Louise is sinds jaar en dag stekelig. Met Bengt is het snel bijgelegd, maar bij Louise ligt het een stuk moeilijker. Ze is echter vastbesloten om haar moeder te bereiken. Het bezoek van Roos heeft dit keer namelijk nog een reden. Ze is bij haar familie om te vertellen dat ze ongeneeslijk ziek, waardoor dit de laatste kans op verzoening met haar moeder is.

Regisseur Boudewijn Koole maakte eerder de films Kauwboy en Beyond Sleep.

Reserveer hier >

Down by Law (1986) draait vrijdag 21 april om 21.30 uur en op zondag 23 april om 20.00 uur in Cinema Middelburg.

Tom Waits (‘DJ Zack’), John Lurie (‘pooier Jack’) en Roberto Benigni (‘verdwaalde toerist’) ontsnappen uit een gevangenis in de bayou van Louisiana en proberen de draad van hun onthechte levens op te pakken, in deadpan komedie style en met songs van Tom Waits.

Volgende week de laatste Jim Jarmusch klassieker: Night on Earth

Reserveer hier >

Lees ook:Middelburg 800 centraal bij Cinema Middelburg
Lees ook:Moonlight: De Oscarwinnaar voor beste film bij Cinema Middelburg
Lees ook:Italiaanse klassieker I Pugni in Tasca bij Cinema Middelburg
Lees ook:Reprise Dorsvloer vol confetti bij Cinema Middelburg!
Lees ook:De Matthäus Passion in Cinema Middelburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>