Finse filmmaker Aki Kaurismäki centraal bij Cinema Middelburg

MIDDELBURG – Cinema Middelburg presenteert het oeuvre van de Finse filmmaker Aki Kaurismäki, online én op het witte doek. Te zien vanaf vandaag, vrijdag 19 januari.

Zuiplappen, vluchtelingen en rock-‘n’-roll. Cinema Middelburg presenteert vijf films van de iconische Finse filmmaker Aki Kaurismäki. Door zijn unieke combinatie van maatschappijkritische verhalen, verteld in een absurdistische stijl, ontpopte Kaurismäki zich in de jaren tachtig als een van de voornaamste Europese filmmakers.

Afgelopen jaar draaide zijn nieuwste speelfilm The Other Side of Hope (Gouden Beer in Berlijn) al in de filmtheaters en die is nu samen met Le Havre (2011), The Man Without a Past (2002), The Match Factory Girl (1990) en Lenigrad Cowbows Go America (1989) opnieuw, online op Picl, te zien. Kijk hier voor het programma.

Twee korte films zijn gratis te zien, om Picl eens te proberen: Valimo en Those were the days.


Valimo
Werknemers van een gieterij kijken tijdens hun lunch naar een film van de gebroeders Lumiére: La sortie de l’usine Lumière à Lyon (1895).

Op het witte doek vertonen we de moderne klassieker The Match Factory Girl uit 1990, digitaal gerestaureerd.

The Match Factory Girl is een zwarte komedie met een schitterende hoofdrol van Kati Outinen, die de verlegen, jonge Iris speelt. Iris zit gevangen in een uitzichtloze situatie. Ze woont nog thuis bij haar dominante, egoïstische ouders en werkt achter de lopende band in een luciferfabriek. Ook in de liefde wil het niet zo vlotten. Als ze eindelijk een man aan de haak heeft geslagen, raakt ze gelijk zwanger, maar wil de man in kwestie niets meer met haar te maken hebben. Voor Iris is de maat vol en is de tijd aangebroken om wraak te nemen.

Te zien vanaf vrijdag 19 januari om 21.30 uur.

Lees meer, trailer en tickets > 

 

Jupiter’s Moon 

Wanneer een jonge, Syrische immigrant illegaal de Hongaarse grens oversteekt, wordt hij neergeschoten. De gewonde jongen is doodsbang en in shock, maar op mysterieuze wijze heeft hij nu de gave om zichzelf en andere dingen te laten zweven op commando.

Nadat hij in een vluchtelingenkamp terecht is gekomen, wordt hij het kamp uit gesmokkeld door een dokter met de intentie om zijn buitengewone geheim te benutten. Het duurt echter niet lang voordat de autoriteiten hem op het spoor komen.

**** NRC: ‘Het is geweldig om een film te zien met zoveel barokke ambitie: theatraal, stilistisch visionair, emotioneel. Ook waar dat allemaal uit de bocht vliegt. Een moedige film. Een film om te verdedigen. Om in te duiken. En dan uit op te stijgen.’

Te zien vanaf donderdag 18 januari om 15.30 uur.

Lees meer, trailer en tickets > 

Ôtez-moi d’un doute  

De Franse komedie Ôtez-moi d’un doute (Just To Be Sure) met Cécile de France (o.a. Le Gamin au Velo) en Francois Damiens (o.a. La famille Bélier) stelt de vraag of je je eigen ouders kunt kiezen. Nee toch? Of juist wel? Op een charmante en lichte toon weet regisseur Carine Tardieu ingewikkelde onderwerpen met betrekking tot liefde, vriendschap en familie aan te snijden.

Te zien tot en met woensdag 24 januari om 14.00 uur.

Lees meer, trailer en tickets > 

 

Wij oogsten hier geluk 
Een portret van 6 eigenwijze boeren De film is een portret van 6 boeren en hun CSA bedrijf: een verhaal over hun passie en idealen, de band met hun leden, de strijd om land, de twijfels en de tegenslagen, en hun dromen voor de toekomst. Het biedt een kijkje in de positie van deze boeren en in een aspect van ons voedsel dat voor veel mensen onzichtbaar is. Waarom kiezen zij ervoor om van de gangbare landbouw af te wijken? Bovenal laat de film zien hoe mooi CSA is. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Dit betekent: landbouw die gedragen wordt door een gemeenschap.

In samenwerking met CitySeeds Middelburg

Te zien op dinsdag 23 januari om 17.00 uur en om 18.30 uur.

Lees meer, trailer en tickets >

Middag van de Franse film:
Le Fidèle

De enige bedreiging voor de romance tussen de dief Gino (Matthias Schoenaerts) en autocoureur Bénédicte (Adèle Exarchopoulos), is de verleiding om zijn volgende overval te plegen in de nieuwe crime-thriller van regisseur Michaël R. Roskam (Rundskop, The Drop).

In samenwerking met Alliance Française.

Te zien op zondag 21 januari om 15.00 uur.

Lees meer, trailer en tickets >

Kedi
gemist? Kijk online op Picl, Cinema Middelburg, maar dan thuis. 

Donateurs gaan met korting naar de film! Lees hier meer. 

Lees ook:Cinema Middelburg presenteert: IFFR Preview: Sweet Country
Lees ook:Groeiende Cinema Middelburg
Lees ook:Cinema Middelburg: Darkest Hour
Lees ook:Open Doek bij Cinema Middelburg
Lees ook:Oscarwinnaars in Cinema Middelburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>