COLUMN: Kopvodden

Mevrouw Van Belzen uit het vissersdorp Arnemuiden is bang. En dat is ze niet gauw. Toen in de ijzige februarinacht in 1953 in een razende storm de dijken doorbraken, bleef ze kalm. Gods wil was het immers en haar geloof in de Bijbel en de Heere was fundamenteel. Dat de laatste twee decennia zowat de hele vissersvloot van het dorp is weggesaneerd, baart haar zorgen, zeker. Maar bang voor de toekomst? Nee dat niet. Want ze heeft een rotsvast vertrouwen in haar volk, de hardwerkende Zeeuwen die altijd al worstelden, maar ook altijd weer boven kwamen.

Nee, mevrouw Van Belzen is misschien wel voor de eerste keer bang. Bang dat ze haar identiteit verliest. Op de televisie zag ze namelijk dat een of andere Limburger een kopvoddenbelasting wil invoeren. Duizend euro per jaar voor een vergunning om een hoofddoek te mogen dragen. Haar Zeeuwse kap, zou die er ook onder vallen? Mevrouw Van Belzen trok de plooien van haar rokken, die geen enkele glimp van haar lichaam – zelfs niet van de enkels – verhulden recht. Nooit zou ze zonder Zeeuwse kap op het hoofd de straat op gaan. Nooit!, zo besloot ze. Ze moest terugdenken aan de oorlog. Toen was er ook zo’n opzwepende malloot die een ‘kopvoddenbelasting’ invoerde al heette het toen keppeltjesbelasting. Het dragen van zo’n joods hoofddeksel werd aanvankelijk belast, de drager ervan uiteindelijk vergast.

Mevrouw Van Belzen keek in de spiegel. De prachtige, kanten kap, met de glimmende spiegeltjes stond fier op haar hoofd. De bloedkoralen kettingen hingen, loodzwaar, om haar nek. De lange zwarte rok tot op haar voeten maakte haar statig vond ze. Wat nou vrouwonvriendelijk?  Dit was haar cultuur.

Nederlanders voelen zich niet langer meer thuis in hun eigen land, door al die moslims, had ze die man met dat Mozart-haar en on-Nederlandse zacht G horen zeggen. Wie zou zich nou vreemder voelen in zijn eigen land, vroeg zij zich af? De Nederlander die zich ergert aan de hoofddoekjes op straat en bang is dat zijn land islamiseert of de Nederlander die zich niet meer thuis voelt in een land vol tegenstellingen en haat? Nee, bang voor Achmed of Mohammed was mevrouw Van Belzen nooit, wel voor Geert.

Luctor

Lees ook:Zeeuwse kip mag niet in Chinese soep!
Lees ook:103-jarige voor het eerst naar de film bij Film by the Sea
Lees ook:Reislustige kater na drie jaar weer terug in Middelburg
Lees ook:Echtpaar Steenpoorte 60 jaar getrouwd!
Lees ook:Belgen wijken uit naar Zeeuwse kust!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>