In strijd tegen straatroven: zet volgapp op je gsm!


MIDDELBURG – Tegenwoordig doet iedereen van alles met zijn smartphone. E-mailverkeer, digitale berichtjes, muziek, filmpjes, foto’s, contacten, allemaal data die je kwijt bent op het moment als je telefoon wordt gestolen. Smartphones zijn duur, gewild en daarom erg in trek bij criminelen. Uit analyses blijkt dat momenteel 45 procent van alle straatroven gericht is op het buitmaken van een mobiele telefoon. Daarnaast worden tegenwoordig smartphones, laptops en tablets vaak meegenomen bij een inbraak of een overval.

Preventie

Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je je telefoon kwijtraakt aan een crimineel. Vaak wordt de gsm gewoon tijdens het gebruik op straat uit de handen getrokken. Hou dus altijd je omgeving in de gaten als je je mobieltje buiten gebruikt. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat de smartphone geen interessante buit meer is voor straatrovers. Dat begint met het instellen van een pincode, waarmee je voorkomt dat de dief op jouw kosten belt. Registreer de kenmerken van je mobiele telefoon en installeer een zogenaamde volgapp.

Volgsoftware

Er bestaat zogenaamde track & trace software voor smartphones, tablets en laptops. Handig, want dit soort apps ontmoedigen straatrovers en vergroten de pakkans van de dader. De software stelt jou in staat om de locatie van je toestel na roof te traceren en om op afstand een foto van de dief of heler te maken. Je kunt jezelf en de politie helpen door zo’n app te installeren. Mocht je mobieltje geroofd worden, bel dan meteen 112 zodat de politie direct kan proberen om je telefoon én de straatrover te lokaliseren. Dat kan overigens pas nadat je de gegevens van de app aan de politie ter beschikking stelt. Wil je snel zo’n app installeren? Kijk dan op de website: www.hier-waak-ik.nl

Hoe werkt de volgapp

Het verwijderen van de simkaart helpt de dief niet. Zodra de smartphone weer contact maakt met het internet (bijvoorbeeld via wifi of met een andere simkaart) treedt de volgapp weer in werking. Verwacht echter geen wonderen. Als de steler of heler je smartphone uitschakelt, dan houdt het op. Verder is het niet zo dat de politie meteen een huis kan binnenstormen om te kijken of er een gestolen gsm of tablet binnen ligt. Het moet overduidelijk zijn in welk huis jouw device precies ligt. Bovendien moet Justitie altijd toestemming geven voor zo’n huiszoeking. De installatie van zo’n volgapp is dus hulpmiddel dat onder gunstige omstandigheden kan meehelpen om je gestolen telefoon op te sporen.

IMEI nummer

Noteer ook altijd het zogenaamde imei nummer. Dit 15-cijferige nummer is voor elke mobiele telefoon uniek en is dus altijd uitstekend bewijs dat het om jouw gsm gaat. Aan de hand van dit nummer kan niet alleen de politie rechercheren. Ook is het technisch gezien mogelijk dat providers de gestolen smartphone op basis van dit nummer blokkeren op het telefoonnetwerk. In Groot-Brittannië en België leidde dit tot een aanzienlijke daling van o.a.s straatroven. In ons land gebeurt dat helaas nog niet. Jammer, want op die manier wordt een gestolen telefoon op afstand onbruikbaar gemaakt. De Nederlandse overheid is in gesprek met de telecom branche om dit ook in ons land te realiseren.
Je kunt dit unieke serienummer terugvinden:
Op de zijkant van de originele doos van de telefoon, op de witte sticker
In je telefoon, meestal onder de accu op een wit stickertje, vaak ook met barcode
door op je telefoon de code *#06# in te toetsen

Preventie

De politie neemt straatroof serieus en probeert de daders altijd te achterhalen. Ook de overheid, het openbaar ministerie en je gemeente nemen maatregelen in de strijd tegen straatroven. Van jezelf wordt natuurlijk ook iets verwacht. Zorg ervoor dat je gsm geen interessante buit meer is voor stelers en helers. Begin met het instellen van een pincode op je telefoon. Noteer je imei-nummer en zorg dat er een volgapp geïnstalleerd is. Het kost je niets, kan een hoop ellende voorkomen en helpt mee om straatroven te verminderen.

Een eerdere campagne:

Lees ook:Gestolen i-phone opgespoord met volgapp!
Lees ook:Politiespecial (2): Straatroof!
Lees ook:Smartphone beroving!
Lees ook:Controlebericht NL-alert!
Lees ook:Telefoondief!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>