Illegaal vuurwerk bestellen!


ZIERIKZEE – De Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers richt zich vanaf heden op het opsporen van bestellers van zwaar professioneel illegaal vuurwerk. Hiervoor zet de Task Force nieuwe methoden in. Zo worden bestellers
persoonlijk ontmaskerd met als doel hen te ontmoedigen gevaarlijke vuurwerkexplosieven bij internet webshops te bestellen.

Werd tot voor kort professioneel vuurwerk vooral illegaal aangeschaft in België en Duitsland of afgenomen van duistere figuren op geheime plekken, tegenwoordig worden steeds vaker zware vuurwerkexplosieven vanachter de computer besteld bij webshops, die zich vooral ophouden in Oost Europa. Pakketdiensten of de reguliere post leveren de bestellingen thuis bij de besteller af. Het in bezit hebben van deze producten is strafbaar. Bovendien is het levensgevaarlijk, niet alleen voor de besteller zelf maar ook voor zijn huisgenoten, omwonenden en medewerkers van distributiecentra en de pakketdiensten.

Hoge strafeisen

Webshops in Oost Europa die vuurwerkexplosieven aanbieden kunnen alleen in de eigen landen worden aangepakt. Bestellers uit Nederland daarentegen hier. Daarom spoort de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers de bestellers op. Bestellers die zijn opgespoord ontvangen een videoboodschap op hun emailadres waarin zij worden gewezen op de gevolgen. Alle videoboodschappen staan bovendien op het openbare Youtube kanaal van de Task Force om ook potentiële bestellers te ontmoedigen vuurwerkexplosieven bij webshops te bestellen. De consequenties kunnen hoge straffen zijn, zoals gevangenisstraf, die het Openbaar Ministerie eist en het verkrijgen van een strafblad. Bovendien kan voor het opslaan van zware vuurwerkexplosieven door de hypotheekverstrekker of verhuurder een uitzetting van de woning worden ingezet.

Ook de postpakketbedrijven nemen hierin hun verantwoordelijkheid en onderscheppen steeds meer pakketten. Hierbij wordt nauw samengewerkt met politie en Inspectie Leefomgeving en Transport.

Vuurwerkfeiten

De laatste jaarwisseling werden 810 slachtoffers behandeld op een SEH afdeling van een ziekenhuis. Dat was een stijging met 20 procent ten opzichte van de voorgaande jaarwisseling. Zwaar professioneel vuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkbommen zijn in elk geval oorzaak geweest van meer dan een kwart van de vuurwerkslachtoffers en dat de ernst van de vuurwerkletsels is toegenomen. Van de vuurwerkslachtoffers is de laatste jaarwisseling 18
procent in het ziekenhuis opgenomen. Dat is het hoogste percentage over de afgelopen 10 jaar. Gelukkig zijn de laatste jaarwisseling geen vuurwerk doden gevallen.

Naar het aantal mensen dat zwaar professioneel vuurwerk en vuurwerkbommen afsteekt, kan slechts worden gegist. Schattingen gaan uit van 1 à 2 miljoen kilo zwaar professioneel vuurwerk bestemd voor de consumentenmarkt in ons land. Vuurwerkbommen in schoolkluisjes en een opslag van honderden cobra’s in een schuur of woning zijn rond de jaarwisseling geen uitzonderingen meer. Daders zijn vooral mannen die geen uitdaging meer zien in het afsteken
van een pakketje consumentenvuurwerk en daarom vaak zelf aan de slag gaan met al dan niet zelfgemaakte explosieven. Opvallend is dat mannen van 40 jaar en ouder de laatste jaarwisseling meer betrokken waren bij incidenten en ongevallen.

Opsporing Vuurwerkbommenmakers

De Task Force zorgt voor een integrale samenwerking van alle organisaties die betrokken zijn bij de preventie en repressie van ernstige incidenten en ongevallen door vuurwerk rond de jaarwisseling. In de Task Force hebben zitting: politie, ministerie I&M, Inspectie Leefomgeving en Transport, stichting Misdaad Anoniem, en de stichting VeiligheidNL, die tevens de coördinatie verricht. Het werk van de Task Force wordt ondersteund door het Openbaar Ministerie en de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland.

Lees ook:Illegaal vuurwerk!
Lees ook:Overlast vuurwerk!
Lees ook:Tekort Sloeweg mogelijk 30 miljoen euro!
Lees ook:Zwaar illegaal vuurwerk ontdekt!
Lees ook:Verbod op minivuurpijlen en Romeinse kaarsen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>