Ongewenst bezoek tijdens feestdagen!


MIDDELBURG – Met kerst en de jaarwisseling zoeken veel mensen hun familie en vrienden op. Dat weten inbrekers ook. Zij slaan juist dan vaak hun slag. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?

Slachtoffer Frans ter Beek trof vorig jaar na een prachtige nachtmis met kinderen en aanhang zijn woonkamer overhoop aan. Zijn digitale fotocamera was verdwenen. ‘Met daarop foto’s van mijn eerste kleinkind. Heel jammer. Het is verschrikkelijk dat er iemand bij je thuis is geweest en aan je spullen heeft gezeten.’

Ingrijpend
De politie weet hoe ingrijpend een woninginbraak is. Niet voor niets zet ze alles op alles om deze misdaden op te lossen en de daders te pakken. Om inbraak te voorkomen is het belangrijk dat inwoners ook zelf maatregelen treffen. Vooral van oktober tot maart, tijdens de donkere dagen, als inbrekers extra actief zijn.

Licht
‘Inbrekers hebben een hekel aan licht’, vertelt een expert woninginbraken van de politie. ‘Buitenverlichting maakt een inbreker zichtbaar en dat wil hij niet. Zorg dus voor goede buitenverlichting, die automatisch aan gaat als het donker wordt, eventueel met een bewegingsmelder. Het is ook belangrijk dat het lijkt alsof er iemand thuis is, bijvoorbeeld door binnen een lamp te laten branden op een tijdschakelaar. En natuurlijk zijn goede sloten ook van belang.’

Tot slot heeft de medewerker van het woninginbrakenteam nog een belangrijk punt. ‘Hoort of ziet u iets ongewoons? Een verdachte auto in de straat? Een persoon op de uitkijk? Een raam dat aan diggelen valt? Aarzel niet en bel direct 112. We kunnen beter een keer te veel komen dan een keer te weinig!’

Preventietips

U kunt de kans op een woninginbraak verkleinen door een aantal simpele tips: Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
Sluit deuren en ramen af, ook als u even naar boven loopt.
Installeer buitenverlichting met bewegingsmelder .
Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen.
Registreer en fotografeer uw kostbare bezittingen.
Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar boven te klimmen.

Lees ook:Inbraakpiek: Wees extra alert!
Lees ook:Inbraakgolf: Wees extra alert
Lees ook:Weer veel inbraken!
Lees ook:Woninginbraak!
Lees ook:Voorkom ongewenst bezoek tijdens Oud en Nieuw!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>