Kerst inbrekersfeest?


SLUIS – Met kerst en oud & nieuw voor de deur is de kans op inbraak extra groot omdat veel mensen de feestdagen elders met familie of vrienden doorbrengen. Helaas weten inbrekers dat ook en slaan ze juist dan hun slag.

De gemeentes besteden volop aandacht aan voorlichting en preventie. Het aanbrengen van preventieve aanpassingen – goed hang- en sluitwerk dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen – in de woning is aan de inwoners zelf. De Zeeuws-Vlaamse gemeenten roepen hun inwoners op om hieraan aandacht te besteden.

Woninginbraak: een ingrijpende gebeurtenis
Een woninginbraak is een ingrijpende gebeurtenis. Die veroorzaakt niet alleen materiële schade, maar mensen zijn vaak ook het gevoel van veiligheid in huis kwijt. Ook komt het voor dat er spullen met emotionele waarde worden meegenomen of vernield. De politie doet er alles aan om inbraken te voorkomen en daders op te sporen. Inwoners kunnen zelf ook maatregelen nemen om een inbraak te voorkomen.

Maatregelen
Met een paar simpele maatregelen is vaak al veel leed te voorkomen. De belangrijkste zijn:

1. Laat uw verlichting aan, ook als u er niet bent. Inbrekers hebben een hekel aan licht. Verlichting geeft een bewoonde indruk en schrikt inbrekers af. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet.

2. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Criminelen bellen soms gewoon aan. Ze gebruiken dan een smoesje (babbeltruc) om binnen te komen. Of een handlanger gaat stiekem via de achterdeur naar binnen. Doe daarom nooit zomaar de deur open. Gebruik raam, deurspion, intercom of kierstandhouder.

3. Doe deuren en ramen op slot. Laat de sleutel niet aan de binnenkant van de deur zitten. Zorg voor goed hang- en sluitwerk, dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Op www.politiekeurmerk.nl is een overzicht samengesteld van onder meer goedgekeurde sloten.

Verdere tips zijn: laat buren (die wel thuis kerst vieren) weten dat u weg bent en meld niet op sociale media dat u niet thuis bent.

Verdachte situatie? Bel 112!
Hoort of ziet u iets ongewoons? Een verdachte auto in de straat? Een persoon op de uitkijk? Een raam dat aan diggelen valt? Aarzel niet en bel direct 112. De politie kan beter een keer te veel komen dan een keer te weinig!

Lees ook:Veilig Wonen in Wolphaartsdijk!
Lees ook:Inbrekers vakantieloos!
Lees ook:Vaker inbraken!
Lees ook:Inbraak- en brandveilig wonen!
Lees ook:Maak het inbrekers niet makkelijk!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>