Tips tegen fietsendiefstal!

KRUININGEN - De laatste tijd signaleert de politie een stijging van fietsendiefstal in onze gemeente. Kunt u hier zelf iets aan doen? Fietsendiefstal uitsluiten is bijna onmogelijk, maar u kunt wel de kans daarop zo klein mogelijk maken.

Met onderstaande tips doet u al meer dan gemiddeld om uw fiets veilig te stallen.

Basis

  • Gebruik een tweede slot. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren. Dit verkleint dus de kans op diefstal. Bovendien zijn veel dieven gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom twee (of drie) verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot.
  • Zet uw fiets altijd aan frame én voorwiel aan de ‘wereld’ vast: een fietsenrek of brug bijvoorbeeld. Zo kan een dief deze niet meenemen naar een rustiger en donkerder plekje om op zijn gemak het slot te forceren.
  • Noteer vooraf de gegevens van uw fiets, zoals framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur van uw fiets. Bij een nieuwe fiets staan de gegevens meestal op het aankoopbewijs. Bewaar deze gegevens goed. U heeft ze nodig bij de aangifte als uw fiets toch is gestolen.

Meer zekerheid

  • Stal uw fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, bijvoorbeeld tegenover een bushalte. Dieven werken immers het liefst uit het zicht. Een plek met veel voorbijgangers is vreemd genoeg weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen, en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.
  • Zet uw fiets in een bewaakte stalling. Ook op slot natuurlijk.
  • Zorg voor een goed slot op de deur van uw schuur of berging.

Handige weetjes

  • Maak uw slot hoog en flexibel vast. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op worden geslagen. Dit is een bekende truc om sloten open te breken.
  • Bij een kettingslot: het is beter om de ketting een paar keer te wikkelen om een paal en de fiets dan los te laten bungelen. Maak het slot zo hoog mogelijk vast. Voor dieven met een betonschaar is het namelijk lastig als ze de tang (of het uiteinde van de tang) niet op de vloer kunnen leggen om kracht te zetten.
  • Bij een beugelslot: bevestig het slot nooit in het midden van het frame. De dief kan dan de fiets zelf als hefboom gebruiken, waardoor het slot open knalt.

Tip speciaal en uitsluitend voor e-bikes

Heeft uw e-bike een afneembaar display? Haal deze dan altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken. Heeft de accu van uw e-bike een slot? Gebruik deze dan altijd. Beschikt de accu van uw e-bike niet over een slot? Haal deze dan altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken.

Lees ook:Fietsendiefstallen!
Lees ook:Wie heeft de elektrische fiets gejat?
Lees ook:Aanpak tegen diefstal scooters, brom- en snorfietsen!
Lees ook:Adresgegevens goed doorgeven!
Lees ook:Voorkom gedoe!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>