Onderzoek carrière leden motorbendes

Laatste update:

Nederland – Leden van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) zijn crimineler dan leden van gewone motorclubs. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden. Doorgaans geven leiders van OMG’s aan dat hun clubs niet verschillen van andere motorverenigingen. Maar nu toont de wetenschap het tegendeel aan.

Hoogleraar criminologie Arjan Blokland van de universiteit en zijn onderzoekers en vergeleken in samenwerking met de politie, de criminele geschiedenis van 601 bij de politie bekende OMG-leden. Daar legden ze de historie van een vergelijkbare groep van 300 “gewone” motorrijders van dezelfde leeftijd naast. Ook werden 100 rechterlijke uitspraken geanalyseerd.

Cijfers

82,4 procent van de OMG-leden heeft een veroordeling achter zijn naam staan. Bij de “gewone” motorrijders is dat 32,2 procent. Van die veroordeelde OMG-leden heeft 28 procent meer dan tien veroordelingen. Zij komen ook vaker dan de andere onderzochte motorrijders al voor hun 24e in aanraking met justitie. Hier gaat het om één op de drie (bij de niet-OMG-groep is dat 11 procent). Na hun 24e jaar is 77 procent weleens veroordeeld (tegen 27,7 procent bij de controlegroep). Maar liefst 57,7 procent is weleens veroordeeld voor een geweldsdelict (28,9 procent bij andere groep).

Criminele carrière

De onderzoekers concluderen dat OMG-leden niet alleen vaker de wet overtreden, maar ook een langere criminele carrière hebben, waarbij zij ernstiger delicten plegen. Het valt op dat mensen met criminele neigingen of degenen die al een criminele geschiedenis hebben, eerder lid worden.

Verschillen

Hoogleraar Blokland zegt wel dat er grote verschillen bestaan tussen de OMG’s in Nederland. ‘Bij de ene motorbende heeft bijna iedereen een strafblad, maar er zijn ook OMG’s die hierin niet verschillen van de groep “gewone” motorrijders. Voor het effect op je criminele carrière maakt het dus waarschijnlijk wel uit van welke OMG je lid bent. Hoe dit precies werkt, willen we graag nog verder onderzoeken.’

1800 leden

Hoofdcommissaris Pim Miltenburg (verantwoordelijk voor de bestrijding van criminele motorbendes) schat in dat vorig jaar ongeveer 1800 mannen lid waren van een motorbende. In Het Parool van zaterdag 15 april gaat hij in op het uitblijven van een zogeheten bikerwar, zoals die zich wel voordeed in het buitenland. Maar vergis je niet, geeft Miltenburg aan. ‘Regelmatig houden we OMG-leden aan voor zware misdrijven. We komen ze overal tegen: van geweldszaken tot afpersing en prostitutie en van drugs- tot wapenhandel. Bij invallen vinden we ook vaak wapentuig; tot aan raketwerpers toe. We moeten er dus bovenop blijven zitten.’ In Het Parool spreekt de hoofdcommissaris onder meer ook over de effecten van de bestrijding van OMG’s door de overheid.

Het onderzoeksrapport ‘Not your average biker; criminal careers  of members of Dutch outlaw motorcycle gangs’ vindt u hier.

Lees ook:Aanpak criminele motorbendes!
Lees ook:Personeel V&D levert geen salaris in!
Lees ook:Ambulance-acties van de baan!
Lees ook:SP Terneuzen buitenspel!
Lees ook:No Surrender-leider gearresteerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>