Zeeland wijnland

OUDELANDE – Zeeland is misschien wel het beste wijngebied van Nederland. Tenminste dat zeggen Zeeuwse wijnboeren uit Dreischor, Oudelande en Wissenkerke. “Het aantal zonuren is hier het hoogst van heel Nederland”, stelt Debora Moelker van wijngaard de Oorsprong in Oudelande.Op 2,3 hectare in Oudelande staan alleen winterharde druivensoorten. Die zijn bestand tegen meeldauw, een schimmel die vaak funest is voor druivenranken. Volgens Moelker is de ligging van de Oorsprong ideaal. “We liggen tussen de Westerschelde en de Oosterschelde en vlak bij zee. Door de warmte-uitstraling van het water is het klimaat hier zachter in het najaar en de winter dan in andere delen van Nederland.”

“We zijn omarmd door het water. Dat maakt het klimaat aangenamer voor de druiven”, zegt ook Lidy Reijnen van De Druivengaerde in Wissenkerke. Weerman Jules Geirnaerdt heeft een weerstation op deze wijngaard. Uit zijn metingen blijkt dat Noord-Beveland gemiddeld de meeste zonuren van Zeeland krijgt. De metingen in Wissenkerke geven aan dat bij westenwind de Zeeuwse kust vaak toch zonnig is. Vooral in normale zomers is het verschil met het binnenland groot. Noord-Beveland is, mogelijk met Schouwen-Duiveland, waarschijnlijk het zonnigste eiland van Nederland, stelt Geirnaerdt.

“Een ander voordeel van onze locatie is dat we zijn begonnen in een voormalige appelboomgaard en er dus windvangers zijn”, legt Reijnen uit. “Die bomen beschermen het terrein tegen de wind. Door te veel wind kunnen de bladeren van de druivenranken namelijk uitdrogen.”

De Kleine Schorre gebruikt in tegen stelling tot de meeste andere Zeeuwse wijnboeren geen resistente druivensoorten. “Die zijn speciaal ontwikkeld voor noordelijke streken, maar het zijn ook relatief onbekende druivensoorten waarvan je de wijn minder makkelijk verkoopt”, zegt Johan van de Velde. In Dreischor vind je dus de bekende soorten als pinot gris en pinot blanc. Volgens Van de Velde heeft Zeeland ideale omstandigheden. “Veel zonuren. Daarbij komt dat hier in Dreischor veel schelpafzettingen in de bodem zitten en dus veel kalk. Dat is goed voor de druivenstokken.” Maar volgens Van de Velde is heel Zeeland een wijngebied. “Ik kan me niet voorstellen dat je elders in Zeeland niet kunt doen, wat wij hier in Dreischor doen.”

De Druivengaerde maakt vooral rode wijn, terwijl Zeeland vooral een producent van witte wijn is. “Tachtig procent van onze duiven zijn rood”, stelt Reijnen. “We hebben in al die jaren dat we bezig zijn geconstateerd dat de rode druiven het in Zeeland veel beter doen dan de witte. Ze zijn minder gevoelig voor meeldauw en andere ziektes.”

Maar goed, rood of wit, ideale omstandigheden of niet, een goede wijn in de fles hangt van nog vele andere factoren af. “Ook vakmanschap en materialen zijn van groot belang”, meent Debora Moelker. “Gebruik je plastic vaten of metalen bijvoorbeeld. Welk ras gebruik je en hoe snoei je? Zo kan de ene wijn uit hetzelfde gebied heel lekker zijn en de andere niet.”
Zeeland weergeven op een grotere kaart

Lees ook:Wijn proeven in de grootste wijngaard van Nederland
Lees ook:Van waterdieren tot wasplaats!
Lees ook:De plek…..(17): Sint-Adriaanskerk, Dreischor!
Lees ook:KLM en wijnhoeve De Kleine Schorre vieren 10-jarige samenwerking!
Lees ook:Crash auto met scooter: 1 gewonde!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>