Zeeuwen nog steeds verzot op Kerstgourmetten!

 

MIDDELBURG – Woon je in Zeeland, dan is de kans groot dat je een gourmetliefhebber bent. Zo blijkt uit onderzoek van PLUS: de helft van de Zeeuwen gourmet zo’n twee tot vijf keer per jaar, tegenover 40 procent in de rest van ons land. Naast dat veel Zeeuwen gourmetten het leukste gedeelte van de feestdagen vinden, is er nog een reden om de pannetjes op tafel te zetten: een traditioneel kerstdiner kost te veel tijd aan voorbereiding, zo beaamt 44 procent van de Zeeuwen, tegenover 36 procent van de rest van de regio’s.

 

Vier op de vijf Nederlanders zoeken dus nog steeds kerstpret bij de gourmet. En niet alleen omdat we het zo leuk vinden en het gemakkelijk is: het scheelt ons stress (zegt 59 procent) en iedereen eet wat hij of zij lekker vindt (49 procent). Maar dat betekent niet dat we ons er gemakkelijk vanaf maken. Want hoewel de helft van ons slechts een half uur tot een uur nodig heeft voor de voorbereidingen, denken we wel goed na over wát we precies op tafel zetten.

Inspiratie doen we veelal op in de supermarkt en in verschillende magazines. Ook kijken we graag af bij vrienden en familie. 72 procent maakt altijd een verse salade, een op de vijf geeft aan weleens wild te eten en 43 procent heeft ook vis op de gourmettafel staan. Met name zalm is favoriet (83 procent). Welk stukje vlees of vis Nederlanders ook serveren: 40 procent kiest het liefst voor verantwoorde ingrediënten. Supermarkten presenteren dan ook steeds vaker verantwoorde gourmetproducten: goed vlees en vis, voorzien van de bekende keurmerken. En bezuinigen Hollanders tijdens de dure decembermaand? We zeggen van niet: kwaliteit is belangrijker dan prijs, zo vindt 53 procent.

Traditioneel lekker
De gourmettafel toont ook nog steeds traditionele ingrediënten. Bijna alle Nederlanders hebben nog steeds kip (92 procent), hamburgertjes (75 procent) en biefstuk (77 procent) op het menu staan. Achteraf pannenkoekjes bakken is bij 44 procent gewoonte. Andere nostalgische favorieten die de smaakpapillen prikkelen: vier op de vijf smullen van knoflooksaus en drie op de vijf grijpen graag naar satésaus.
We tafelen gemiddeld één tot drie uur, het liefst onder het genot van een glas wijn of frisdrank. Mannen kiezen het liefst voor een biertje (28 procent), vrouwen gaan traditiegetrouw voor een goed glas wijn (32 procent). De meest gekozen druifsoort is de Sauvignon Blanc: die vinden we het best te combineren met de diversiteit aan smaken op tafel.

Rudolph van Veen

“Het is niet vreemd dat de pannetjes zo populair zijn in Nederland. Gourmetten is heel eenvoudig voor te bereiden en ook leuk voor kinderen. Zij genieten ervan om ook een keer de chef te spelen en zelf te bepalen wat ze gaan bakken. Je kunt zoveel meer dan de bekende stukjes vlees en bijpassende sausjes. Rol bijvoorbeeld eens een plakje kaas in je vlees en je creëert een totaal andere smaak. Om Nederlanders te inspireren, geef ik in het kerstmagazine van PLUS extra tips waarmee ze met dezelfde kleine moeite veel meer op tafel kunnen zetten”, zegt gourmetfan Rudolph van Veen.

Kerstdagen voorbij?

Niet getreurd. We halen het gourmetstel massaal weer van zolder op oudejaarsdag (26 procent) en met Pasen (28 procent). Gourmet plezier!

Bron + foto: PLUS

 

Lees ook:Zeeuwen gek op Nederlandstalig en Sieneke
Lees ook:Zeeuwse mannen geven BBQ-skills een 7
Lees ook:Kerkelijkheid van Zeeuwen holt achteruit
Lees ook:Echt waar! Veel Zeeuwen hebben ochtendhumeur
Lees ook:Oei! Karla Peijs is in Zeeland veel minder populair dan ze bekend is!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>