Ben jij weer het haasje? Met dit recept wordt het Paasdiner een eitje…

paasdiner pr

Nu de paasdagen naderen zoekt iedereen naar lekkere gerechten die ook nog eens origineel zijn. Met dit traditionele Portugese recept van “Konijn in witte port” kom je zeker goed voor de dag. Door het stoven in witte port, wordt het konijn nog malser en sappiger. En met de mooie gele kleur van de port tovert je de tafel zo in Paassfeer.

Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 konijnenbouten (tam konijn)
- 125 gr blokjes gerookte spek
- 250 gr kastanjechampignons
- 1 winterpeen
- 1 ui
- 1 knoflookteen
- 200 ml witte port van Quevedo
- 200 ml witte wijn
- 200 ml kippenbouillon
- 50 gr roomboter
- 2 eetlepels bloem
- een paar takjes verse tijm
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel gedroogde dragon
- snufje nootmuskaat
- zout en peper
- kruimige aardappelen

Bereiding
- Snij de ui, knoflook, champignons en winterpeen
- Fruit in de helft van de boter eerst de spekjes bijna goudbruin en vervolgens ui en knoflook. Bak daarna de winterpeen en de champignons even mee. Gebruik een vuurvaste gietijzeren pan of schaal die daarna in de oven kan.
- Haal de spekjes en groenten uit de pan en doe er de rest van de boter bij.
- Strooi zout en peper en de bloem op de konijnenbouten en braad ze aan beide kanten aan in het braadvet.
- Zet de pan met de konijnenbouten 30 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden
- Verwarm de port, de wijn en de bouillon.
- Haal het konijn uit de oven en giet er de warme vloeistof bij. Voeg vervolgens ook de groenten en de kruiden toe.
- Laat alles ongeveer een uur tot 5 kwartier in de oven garen tot het konijn zo zacht is dat het vlees zo van het bot afvalt. Check regelmatig of je stoofschotel niet aanbrandt (desnoods afdekken met een stuk aluminiumfolie) en keer de bouten af en toe.
- Check na afloop of de saus genoeg is ingedikt. Zo niet: haal de bouten uit de pan en dik de saus nog even wat meer in (of gebruikt wat maïzena).
- Kook ondertussen de aardappelen.
- Serveer de konijnenbouten met de saus en groenten en de aardappelen.

Wijntip: Serveer bij dit hoofdgerecht een glaasje witte Port zoals die van Quevedo.

Foto: pr

Lees ook:Wat een streken (7): Allemaal aan de Kapelse stoofpot
Lees ook:Zomer tip (1): Oranje BBQ!
Lees ook:Alcoholvrij feestdagje
Lees ook:De heerlijkste mosselen komen uiteraard uit….Zeeland!
Lees ook:Nu ook je pak in de bak!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>