Zeeuwse mannen geven BBQ-skills een 7

bbq

MIDDELBURG  – Aan zelfvertrouwen van de Nederlandse man geen gebrek als het om barbecueën gaat; bijna twee op de drie vindt zichzelf de beste BBQ-er van de hele familie. Zeeuwse mannen geven hun eigen BBQ-skills gemiddeld een 7. Mannen worden niet alleen door zichzelf bestempeld als de beste persoon achter de barbecue, 40 procent van de vrouwen geeft aan de barbecuetang het meest toe te vertrouwen aan haar vriend of man, gevolgd door haar vader (13%). Dit blijkt uit het Nationaal BBQ-onderzoek 2017 van de Vereniging van Keurslagers onder ruim 1.000 Nederlanders.

 

Zelfverzekerdheid met betrekking tot barbecueën lijkt met de jaren te komen; waar 29 procent van de ondervraagden tussen de 18 en 34 jaar zijn of haar vader nog de beste BBQ-er vindt, is dat bij 35-plussers slechts 5 procent. Van de 50-plussers ziet 18 procent het liefst hun zoon achter de kolen staan. Zuiderlingen zijn het meest zelfverzekerd over hun BBQ-skills; zij geven zichzelf gemiddeld een hoger cijfer dan inwoners uit het noorden. Rob Nuijten, barbecuespecialist bij de Vereniging van Keurslagers: ‘Barbecueën is een echte familieaangelegenheid en elke familie heeft zo zijn eigen barbecuegebruiken. Het is nu meer dan ooit een lifestyle en we zien dat er ook gezonde concurrentie is tussen familie en vrienden. Wie maakt de beste saté? En wie grilt de spareribs het lekkerst?’

 

Barbecueën door weer en wind
Over het algemeen bepalen weeromstandigheden of de barbecue aangaat. Ook in Zeeland houden ze de weerberichten goed in de gaten; 3 op de 4 Zeeuwen steekt alleen de barbecue aan als het mooi weer is. 15 procent geeft aan het barbecueën te beperken tot de lente en zomermaanden. Slechts 2 procent van de inwoners van Zeeland laat zich niet tegenhouden door wat minder weer. Friezen zijn het minst fanatiek achter de barbecue. Van hen geeft 45 procent aan het nooit te doen of er niets aan te vinden.

 

Provincies in volgorde meest fanatieke BBQ-ers

 

1. Limburg
2. Utrecht
3. Flevoland
4. Overijssel
5. Gelderland
6. Zeeland
7. Noord-Holland
8. Noord-Brabant
9. Groningen
10. Zuid-Holland
11. Drenthe
12. Friesland

 

Grootste BBQ-blunders in Zeeland
Ondanks het grote zelfvertrouwen onder Nederlandse mannen, worden er de nodige blunders gemaakt achter de barbecue. Vooral in het westen kunnen ze er wat van. Daar wordt er – vergeleken met de rest van Nederland – het meest geblunderd op BBQ-gebied. Ook de Zeeuwen maken wel eens missers; een kwart geeft aan wel eens te blunderen door het vlees aan te laten branden. Daarnaast zijn het vlees door de grill laten vallen en het vlees er te snel op willen leggen ook veel voorkomende blunders onder de inwoners van Zeeland.

 

BBQ-Bucketlist 
Experimenteren met de barbecue wint in Nederland steeds meer terrein. Mannen gaan liever voor experimenten met kruidenrubs en marinades, terwijl vrouwen graag nieuwe dingen proberen met de bereiding van groentes op de barbecue. Ook het bereiden van groot vlees op de Amerikaanse manier wordt steeds populairder; bij 23 procent van de Zeeuwen staat dit op de BBQ-bucketlist. Tweede op het lijstje is de winter-BBQ. Ten opzichte van de rest van het land willen de Zeeuwen dit het liefst eens proberen (11%). Nuijten: ‘We zien dat mensen steeds een stapje verder gaan en zich laten uitdagen. Een trend hierin is het bereiden van grote stukken vlees, op een langzame manier waardoor de vleessappen goed bewaard blijven en je heerlijk mals vlees als resultaat hebt. Een goede voorbereiding is hierin het halve werk, neem er de tijd voor en dan heb je ook echt iets verrassends!’

 

38% Zeeuwen kluift maar al te graag
Eén op de drie Nederlanders kluift graag aan een stuk vlees met bot. Ook in Zeeland weten ze wel raad met kluiven; 71 procent vindt het prima of zelfs heerlijk tijdens de barbecue. Als er een keuze gemaakt moet worden, dan is de grote favoriet de sparerib. Ook leggen Zeeuwen graag drumsticks of karbonades op de grill. Nuijten: ‘Vlees met bot geeft smaak! Bij low & slow garing lost het collageen op waardoor het een zoete smaak geeft aan het vlees. Houd het basic en gebruik enkel wat grof zeezout en peper zodat je de intense smaak van het vlees proeft.’

Over Vereniging van Keurslagers
Nederland kent bijna 500 Keurslagers. Dit zijn zelfstandige ondernemers die lid zijn van de Vereniging van Keurslagers. De formule stelt een slager in staat om zelfstandig en onderscheidend te blijven, met de versterking van een vereniging. De Keurslagers bepalen samen de koers van hun vereniging. Iedere Keurslager wordt jaarlijks gekeurd door zowel de Vereniging van Keurslagers als een onafhankelijk gecertificeerd kwaliteitsinstituut. Ga voor meer informatie naar:www.keurslager.nl/keurslagerinfo

 

Lees ook:Zeeuwen nog steeds verzot op Kerstgourmetten!
Lees ook:Zeeuwen gek op Nederlandstalig en Sieneke
Lees ook:Meer gescheiden Zeeuwse mannen
Lees ook:Zeeuwen niet zuunig tijdens de kerstdagen
Lees ook:Sinterklaas, Kerstman of allebei?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>