Floris spotten tijdens Kastelendag?


MIDDELBURG – Op maandag 13 juni, Tweede Pinksterdag, zijn in Zeeland kastelen en buitenplaatsen geopend voor het publiek.

De Dag van het Kasteel is een landelijk initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) en wordt in Zeeland georganiseerd door het Platform Kastelen en Buitenplaatsen in Zeeland. Met de Dag van het Kasteel wil de NKS de nadruk leggen op de cultuurhistorische waarde van de leefomgeving en de beleving van de historie. Voor het behoud van onze monumenten en ons landschap is het belangrijk dat geschiedenis en cultureel erfgoed door zoveel mogelijk mensen positief worden ervaren.

Landgoed Ter Hooge

Adres: Breeweg 21, 4371 SB Middelburg
Website: www.hetzeeuwselandschap.nl
Openingstijden Tweede Pinksterdag 13 juni 2011: Het landhuis (voormalig kasteel) is niet geopend. Het omringende landgoed wordt beheerd door Het Zeeuwse Landschap. Om 14.00 uur is er een excursie over dat landgoed. De woning is dus niet geopend!
Activiteiten op 13 juni: Om 14.00 uur vindt er een rondleiding plaats over landgoed Ter Hooge bij Middelburg. Deze wandeling, die geleid wordt door een ervaren natuurgids, gaat vooral in op de natuur in dit parkbos. Omdat deze rondleiding op de Dag van het Kasteel plaatsvindt, is er bijzondere aandacht voor de geschiedenis van het landhuis en landgoed. De wandeling duurt circa twee uur. Het startpunt is de parkeerplaats aan de Breeweg, tegenover Kaasboerderij Pitteperk, Breeweg 21.
Entree op 13 juni: deelname kost 3 euro per persoon, kinderen tot 16 jaar 1,50 euro en donateurs van Het Zeeuwse Landschap en hun huisgenoten gratis. Aanmelden is niet nodig.

Slot Baarland

Adres: Slotstraat 7, 4435 AM Baarland
Openingstijden Tweede Pinksterdag 13 juni 2011: 10.00 tot 17.30 uur
Activiteiten op 13 juni: muziekgroep in historische kleding, kinderen varen met de boot door de gracht, spinsters en weefsters in historische kleding, kraam met streekproducten en hoeden, koffie thee en frisdranken, kijkje in de keuken en de torens. Balletschool Isabelle Zwaan voert met twintig ballerina’s (in historische kleding) het blijspel ‘Robin Hood en de Hofnarren’ op.
Entree op 13 juni: gratis.

Excursie in het kader van het project ‘Verborgen buitens op Walcheren’.
Fietsexcursie, georganiseerd door Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), langs vier verborgen buitens rond Oostkapelle. Bezocht worden vier verborgen buitens waar in het afgelopen jaar werkzaamheden zijn uitgevoerd in het kader van het project ‘Verborgen buitens’: Overduin, Prinsenbos, Kranenstein en Swanenburg.
Aanvang: 13.30 uur; afsluiting: 17.00 uur.
Deelname aan de excursie is gratis.
Aanmelden verplicht (vanaf 1 juni) bij SLZ te Goes, tel. 0113-230936 of via [email protected] met vermelding van ‘excursie verborgen buitens’ + het aantal personen.
Aan de fietsexcursie kunnen maximaal dertig personen deelnemen; aanmelding gaat op volgorde van binnenkomst! We verzoeken u dan ook om snel te reageren vanaf 1 juni, tot uiterlijk 9 juni. U wordt verzocht uw eigen fiets mee te nemen.

Rondleiding Mottekasteel bij Terra Maris, Oostkapelle

14.00-15.30 uur
Tijdens de rondleiding ‘Er was eens… een Mottekasteel!’ staan de middeleeuwen en natuurlijk het mottekasteel centraal. Proeven en herkennen van voedsel uit die tijd, het uitsteken van een meekrapwortel, waar de rode verfstof uit gewonnen werd, aan den lijve ondervinden (mag) hoe zwaar het werk van dijkenbouwers was, het kaarden van wol, welke kruiden werden gebruikt en waar men bijenwas en zout uit veen voor gebruikte, passeren de revue. Maar bovenal krijgen de deelnemers natuurlijk de gelegenheid om het interieur van het mottekasteel te bekijken en komen zij bijvoorbeeld te weten waar de uitdrukking ‘op de geld zitten’ vandaan komt. Het naar boven klimmen in de tien meter hoge toren, die zelf weer op een vliedberg van zo’n zes meter hoogte staat, wordt op de bovenste verdieping beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving.
Ruim vooraf aanmelden, bij voorkeur via e-mail: [email protected], of via telefoon (0118) 58 26 20.

Fiets- en wandelarrangement: tussen tuin en duin

Genieten van cultuur en natuur! Vooraf kan op eigen gelegenheid het museum en de landschapstuin worden bezocht. Om 13.00 uur start de fiets- en wandelexcursie onder begeleiding van een gids, met een fietstocht door de Manteling naar Oranjezon, langs de karakteristieke buitenplaatsen en vroegere lusthoven van rijke kooplieden. Oranjezon is het voormalig waterwingebied op Walcheren en tegenwoordig een bijzonder duingebied. Het is in beheer bij Stichting Het Zeeuws Landschap, waar Terra Maris onderdeel van uitmaakt. Hier wordt een wandeling gemaakt onder begeleiding van de gids. Via een andere route wordt teruggefietst naar Terra Maris.
Maximaal twintig deelnemers. Deelname: 8,50 euro; inclusief gratis museumbezoek. Om teleurstelling te voorkomen tijdig aanmelden. Bij voorkeur via e-mail [email protected] Het is mogelijk om voor 6 euro een fiets te huren. Ook is het mogelijk te lunchen in het museumcafé. Voor meer informatie, zie de website van Terra Maris: www.terramaris.nl.

Wandelen rondom Zeeuwse kastelen

Rondom (de restanten van) een aantal Zeeuwse kastelen zijn de landgoederen geopend voor publiek om er te wandelen. Op de webpagina van het Platform Kastelen en Buitenplaatsen in Zeeland (www.scez.nl/dagvanhetkasteel) is achtergrondinformatie te vinden van Slot Moermond (Schouwen-Duiveland), Kasteel De Hellenburg (Zuid-Beveland), Kasteel Westhove (Walcheren) en Kasteel De Elderschans (Zeeuws-Vlaanderen), waar op de Dag van het Kasteel vrij kan worden gewandeld.

Voor actuele informatie zie: www.kastelen.nl en www.scez.nl/dagvanhetkasteel.

Bron: Provincie Zeeland.

Lees ook:Dag van het kasteel is op tweede pinksterdag!
Lees ook:Ladies high tea met Scharrellab voor kinderen!
Lees ook:Subsidie SportZeeland en Terra Maris!
Lees ook:IVN Slootjesdag bij Terra Maris!
Lees ook:Scharrelkidsclub zoekt begeleiders!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>