Veilig versieren bij het EK 2012!


DOMBURG – Brandveiligheid is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op het EK voetbal 2012. Brandweer Zeeland informeert ondernemers en inwoners over brandveilige versiering in de horeca en in en rond het huis en op straat.

Slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere versieringen bepalen hoe snel een brand om zich heen grijpt. Het is daarom belangrijk dat versieringen niet gemakkelijk ontvlambaar zijn en dat u bij het ophangen van de versieringen de voorschriften in de gaten houdt.

Voorschriften
1.Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat, als het goed is, vermeld op de verpakking. Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om versieringen aan te schaffen en op te hangen die brandveilig zijn. Bij twijfel kunt u de versieringen beter niet aanschaffen.
2.Versiering moet minimaal 50 centimeter verwijderd zijn van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de televisie.
3.Met lucht gevulde ballonnen zijn gewoon toegestaan.

Hoe herkent u brandveilige versiering?
Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Het is alleen niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.

Straatversiering
Bij het versieren van straten en buurten, moet u rekening houden met de bereikbaarheid van uw straat of buurt voor brandweer en ambulance. Er zijn een paar eenvoudige regels bij het versieren van de ”openbare weg”: versieringen boven de openbare weg moeten hoger dan 4,2 meter hangen. (5 meter om de afvalcontainers goed te kunnen legen in de vuilniswagens).

Doe de brandproef!
U kunt de brandveiligheid van versieringen met een eenvoudige proef zelf testen. Daarbij gaat u als volgt te werk;
1.Neem een monster (5 x 25 cm) van het materiaal;
2.Ga naar buiten en houd een uiteinde van het monster minimaal vijf seconden in een vlam. Bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer;
3.Houd het monster daarbij vast met bijvoorbeeld een metalen tang en let op dat u zich niet brandt;
4.Neem de vlam weg na vijf seconden of eerder als het monster vlam heeft gevat.

Het materiaal is brandveilig als:
Tijdens de verhitting geen druppels vrijkomen (al of niet brandend of druipend);
Tijdens de verhitting geen roetvlokken vrijkomen;
Het materiaal niet meer dan 15 seconden navlamt en maximaal 60 seconden nagloeit.

Meer informatie
Meer informatie over vluchtroutes, versieringen en blusmiddelen kunt u vinden in de speciale voorlichtingsfolders op de website van de brandweer, www.brandweer.nl/zeeland onder de subpagina ‘Brandveiligheid’, ‘Publieksfolders op een rijtje’.

Lees ook:WK versierptips!
Lees ook:Verwijdering asbesthoudende producten!
Lees ook:Zeeuwse campings vaak niet brandveilig
Lees ook:Asbest in stadhuis Terneuzen!
Lees ook:Zijn huizen buitenlandse arbeiders Borsele veilig?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>