A Perfect Day winnaar Film by the Sea!

VLISSINGEN – Tijdens de Award Ceremony van Film by the Sea afgelopen vrijdagavond in Vlissingen zijn alle winnaars bekendgemaakt van de diverse prijzen die het festival uitreikt. De belangrijkste daarvan is de Dioraphte Film- en Literatuur Award, die wordt uitgereikt door de Vakjury. Deze award ging naar A Perfect Day van Fernando León De Aranoa, daarmee de grote winnaar van Film by the Sea 2015!

Dioraphte Film- en Literatuur Award: A Perfect Day van Fernando León De Aranoa

De Vakjury, onder leiding van Adriaan van Dis, bestond dit jaar uit Olga Zuiderhoek, Dimitri Verhulst, Michiel van Erp, Joke van Leeuwen, Jan Vantoortelboom en Marina Blok. Zij kozen uit een selectie van 12 films de beste boekverfilming in de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie. De 12 genomineerden waren dit jaar:

45 Years van Andrew Haigh
L’Astragale van Brigitte Sy
Despite the Falling Snow van Shamam Sharif
I Nostri Ragazzi van Ivano De Matteo
Los del Suelo van Juan Baldana
Madame Bovary van Sophie Barthes
A perfect day van Fernando León de Aranoa
Sworn Virgin van Laura Bispuri
The End of the Tour van James Ponsoldt
The Grump van Dome Karukoski
K. van Darhad Erdenibulag, Emyr ap Richard
You can’t save yourself alone van Sergio Castellitto

De Vakjury over de nominaties:
“We waren verrast over het hoge gehalte van de inzendingen. Zeker 7 van de 12 te beoordelen films konden ons bovengemiddeld boeien. Films die we graag zelf hadden uitgekozen. Het waren zeker geen grote publiekstrekkers, maar wel films die tot denken aanzetten en die politieke drama’s en sociale dilemma’s aansnijden – tekenend voor onze complexe tijd. ”

De Vakjury heeft A Perfect Day van Fernando Leon De Aranoa tot winnaar verkozen. Deze film is gebaseerd op het boek ‘Dejarse llover’ van Paula Farias Huanqui, ex-voorzitter van het Spaanse Artsen Zonder Grenzen en vertelt het verhaal over een groep hulpverleners die proberen de watervoorziening van een verlaten gemeenschap in een Bosnisch oorlogsgebied te redden. Nieuwkomer Sophie doet alles om te helpen, ouwe rot in het vak Mambrú wil het liefst naar huis, Katya wil Mambrú, Damir wil dat de oorlog stopt en B… die heeft eigenlijk geen flauw idee wat hij wil. Humor, drama, liefde, gevaar en hoop: het komt allemaal samen op een perfecte dag. Hoofdrollen zijn voor Benicio Del Toro, Tim Robbins, Mélanie Thierry, Olga Kurylenko en Fedja Stukan.

De vakjury over winnaar A Perfect Day:
“Toch wisten we meteen wie de winnaar zou zijn: een film die meer bood, een vertelling die ons in de waanzin van oorlog en geloofsconflicten deed stappen. Een film met een grote noodzaak. Een perfect scenario, zowel zwaar als licht, waar goed niet altijd goed is, en slecht niet altijd slecht. De wreedheid van de bureaucratie wordt getoond en de ernst van de humor. Humor als wapen van de machtelozen. Nooit te nadrukkelijk. Al is de vertelling soms wrang. Subtiliteit voert de boventoon. Zo vervalt de film nooit in het labelen van bevolkingsgroepen. Al vliegt men elkaar naar de keel, je weet niet wie moslim is of christen is. Het is een film die gedragen wordt door een Hollywood-cast, maar beslist anti-glamourous. Hij speelt zich af tijdens het Bosnisch conflict in de Balkan. Een groep hulpverleners krijgt de opdracht een loodzwaar lijk uit een waterput op te takelen. Een eenvoudige missie, met verbazend veel complicaties. Een touw speelt de hoofdrol, een touw waarmee je mensen kan redden… of ophangen. De auteur is de ex-voorzitter van de Spaanse ‘Artsen zonder Grenzen’ en zij gaat daarbij de zelfspot niet uit de weg.”

Schrijfster van ‘dejarse llover’, Paula Farias Huanqui, was aanwezig bij de uitreiking van de Award, waar een geldbedrag van €5000 aan verbonden is.

La Grenouille: Marguerite van Xavier Giannoli

La Grenouille is de prijs voor de beste Franstalige film. De genomineerde films waren te zien binnen het Franse programma Ciné Premières en werden beoordeeld door een driekoppige vakjury. De Grenouille 2015 werd gewonnen door Marguerite van Xaviel Giannoli.

Marguerite gaat over het begin van de Roaring Twenties. Niet ver van Parijs vindt er zoals ieder jaar een feest plaats op het kasteel van Marguerite Dumont. Ook dit jaar is er weer een grote groep muziekliefhebbers aanwezig. Marguerite zingt graag, maar er is één probleem: ze zingt vreselijk vals. Een vergelijking met Castafiore zou niet misstaan. Toch wordt ze toegejuicht door de gasten, omdat ze bang zijn dat ze niet meer op het kasteel mogen komen en van de luxe kunnen genieten. Maar wanneer een jonge journalist een slechte recensie over Marguerites zangkunsten schrijft, krijgt ze alleen maar meer moed en besluit ze haar droom om zangeres te worden achterna te jagen.

Grand Acting Award: Monic Hendrickx

Actrice Monic Hendrickx ontving de Grand Acting Award van Film by the Sea. Een dergelijke Award reikt het festival uit aan filmmakers of acteurs die bijzondere verdiensten hebben verricht voor de filmindustrie. Eerder ontvingen Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley, Michael Nyqvist, Stanley Tucci, Jan Decleir en Rutger Hauer deze Award.

Hendrickx maakte haar acteerdebuut in 1994 in de film Twijfel Tussen Waarheid en Tijd. Sindsdien won ze vier Gouden Kalveren, voor de films De Poolse Bruid, Nynke en Het Zuiden en voor haar rol als Carmen in de populaire misdaadserie Penoza. Daarna speelde ze in grote Nederlandse speelfilms als Diep, Sonny Boy en Kenau en in tal van kleinere films en telefilms. Op televisie speelde ze in series als Stellenbosch, Deadline en In Therapie en ze heeft in haar carrière ook regelmatig op de planken gestaan met toneelvoorstellingen als Het Huis van Bernarda Alba, Othello en Oxytocine.

Sylvia Kristel Award: Genevieve Gaunt

Genevieve Gaunt was aanwezig om de Sylvia Kristel Award in ontvangst te nemen. De Award, die jaarlijks wordt vergeven, is bedoeld voor een persoon die de gedachte aan Sylvia Kristel als cultureel fenomeen en inspiratiebron doet voortleven. Aan de Award is een geldprijs van € 10.000 euro verbonden.

Genevieve Gaunt wist al op jonge leeftijd de aandacht te trekken met haar aanwezigheid in Harry Potter en tv-series als Father Brown. Haar toneelrollen waren onder meer Miss Julie in het gelijknamige stuk van Strindberg, Masja in De Meeuw van Tsjechov, en Lynette Fromme, in Assassins van Stephen Sondheim. Met haar vertolking van Jessica Fuller in de bioscoopfilm Face of an Angel, gebaseerd op het verhaal van Amanda Knox en onder regie van Michael Winterbottom, oogstte ze internationale lof. Binnenkort is Genevieve ook te zien in de nieuwe film Slapper and Me en in een nieuwe film van James Marsh met acteurs Colin Firth en Rachel Weisz. Bovendien is Genevieve momenteel erg druk met haar rol als Diane Lake in French Without Tears.

Youth Jury Award: Mustang van Deniz Gamze Ergüven

Donderdagavond 17 september heeft de Youth Jury van Film by the Sea hun winnende film bekendgemaakt: Mustang, van regisseur Deniz Gamze Ergüven.

Mustang gaat over een dorpje in het noorden van Turkije, waar Lala en haar vier zussen terugkomen van hun laatste schooldag. Onderweg spelen de meisjes onschuldig met de jongens uit het dorp. Dit wordt echter bestempeld als een grove uitspatting van zedeloosheid en de meisjes raken verwikkeld in een groot schandaal met onverwachte gevolgen. Langzaam verandert hun thuis in een gevangenis; huiswerk verandert in huishoudelijk werk en de familie begint huwelijksplannen voor de meisjes te smeden. Maar gedreven door hun verlangen naar vrijheid vechten de vijf zussen samen terug tegen de grenzen die hen worden opgelegd.

International Student Jury Award:  Viaje  van Paz Fábrega

Donderdagavond 17 september heeft de International Student Jury Award van Film by the Sea, een jury die voor het eerst dit jaar in het leven is geroepen, de zwartwit film Viaje als winnaar gekozen van regisseur Paz Fábrega. Volgens Eden van de International Studentjury “is de film eigenlijk veel meer dan een film, met veel verrassingen; een realistische film”.

De winnende film Viaje vertelt het verhaal over twee jonge mensen die elkaar toevallig ontmoeten waarbij de vonk overslaat. De zwart-wit film is afkomstig uit Costa Rica en is dan ook Spaans gesproken, maar Engels ondertiteld. Het stel in de film probeert een standaardrelatie te vermijden en besluiten daarom om een gezamenlijke reis te maken. Ze kamperen in een bos onder de sterren, genieten van de passie voor elkaar en voeren gesprekken over persoonlijke overtuigingen en verplichtingen.

De Parel: Still Alice van Wash Westmoreland en Richard Glatzer

Met een ruime meerderheid aan stemmen werd Still Alice in juli verkozen tot de winnaar van de Parel, de publieksprijs voor de beste boekverfilming van het afgelopen jaar. De hele maand juli kon via besteboekverfilming.nl gestemd worden op een van de genomineerde films of een boekverfilming naar keuze. In totaal zijn er 6320 stemmen uitgebracht.

Still Alice (September Film) vertelt het aangrijpende verhaal over Alice, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, die de grip op haar leven kwijtraakt nadat de ziekte van Alzheimer bij haar is geconstateerd. Still Alice, geregisseerd door Richard Glatzer en Wash Westmoreland, werd bekroond met diverse prijzen. Hoofdrolspeelster Julianne Moore ontving o.a. een Oscar voor Beste Actrice, een Golden Globe, een BAFTA én een Screen Actors Guild Award. De film Still Alice is gebaseerd op het boek Still Alice van Lisa Genova, in het Nederlands uitgegeven onder de titel ‘Ik mis mezelf’ (The House of Books).

Lees ook:Film by the Sea: The Attack wint de Dioraphte Film- en Literatuur Award!
Lees ook:Eerste winnende film FbtS 2013 bekend!
Lees ook:Laatste dag Film by the Sea Vlissingen!
Lees ook:De Dioraphte Film- & Literatuur Award van Film by the Sea voor Shadow Dancer!
Lees ook:Film by the Sea: Oranges and Sunshine van Jim Loach wint Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>