Waarom moeilijk als het makkelijk kan?

In Zeeland heb je vele buurtschapjes en gehuchten, soms met de vreemdste namen. Waar kun je ze vinden en is er überhaupt wat te beleven? Vandaag: Nummer Eén.

Hoe vindingrijk Nederlanders soms zijn bij het bedenken van namen, zo simpel kunnen ze ook wel eens zijn. Het Zeeuws-Vlaamse buurtschap in de gemeente Sluis, Nummer Eén moet wel de simpelste naam van heel Nederland hebben. Waarom het gehucht zo heet? Simpel: ooit was het het eerste kavel van de Hoofdplaatpolder. Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?
Nummer Eén ligt aan de Westerschelde, tussen Breskens en Hoofdplaat in. Het is ontstaan eind 18e eeuw toen de Hooge Plaete, een zandbank, werd drooggelegd en ingepolderd. In de nieuwe polder werden paaltjes gezet met nummers en bij paaltje nr. 1 vormde zich een buurtschap. De oorspronkelijk Nummer Eéners waren overwegend rooms-katholieke, uit Vlaanderen afkomstige landarbeiders. Hun afstammelingen wonen er nog wel, maar een zeer groot deel van de woningen in het gehucht wordt als vakantiewoning gebruikt.
Is er nou veel te doen? Nee, eigenlijk niet. Al is het wel grappig om te poseren bij het plaatsnaambord, maar daarmee heb je het spannendste deel van Nummer Eén wel gehad.


Zeeland weergeven op een grotere kaart

Lees ook:Door pater misbruikte Dave niet blij met compensatie
Lees ook:Ondernemen op de Catwalk Vlissingen succesvol!
Lees ook:Meest gestolen plaatsnaambord
Lees ook:Een weddenschap die je gegarandeerd wint
Lees ook:Deels ontpolderen Hedwige vandaag in de ministerraad!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>