Een weddenschap die je gegarandeerd wint

In Zeeland heb je vele buurtschapjes en gehuchten, soms met de vreemdste namen. Waar kun je ze vinden en is er überhaupt wat te beleven? Vandaag : Turkeye

TURKEYE – Je zou er een weddenschap van kunnen maken: vanuit Middelburg met de auto in één ochtend op en neer naar Turkeye. En je zou nog winnen ook. Want in Zeeuws-Vlaanderen in de gemeente Sluis ligt het gehucht dat de naam draagt van het land dat op het randje van Europa en Azië bungelt.

Natuurlijk is er wel een klein verschil in spelling, want het Zeeuws-Vlaamse Turkeye spel je met een Griekse ‘y’ en niet met de lange ‘ij’. Turkeye is een gehucht in de buurt van Sluis en Terneuzen. De naam voert terug naar de Tachtigjarige oorlog. In 1603 strijden ongeveer 1500 Turkse zeelieden mee met de Zeeuwen tegen de Spanjaarden.

De Zeeuwse vloot behaalt ondanks een grote Spaanse overmacht een glansrijke overwinning. Een jaar later wordt Sluis veroverd op de Spanjaarden. Als dank voor de steun van de Turkse zeelieden in hun strijd voor de onafhankelijkheid van Nederland, geeft Prins Maurits het dorp Turkeye de naam die het tot de dag van vandaag heeft gehouden. De zeelui zelf worden een paar jaar later op Nederlandse schepen naar Algerije, toen een provincie van het Ottomaanse Rijk, verscheept.

Ook andere namen herinneren aan de Turkse aanwezigheid in Zeeland destijds. Zo was Fort Klein Turkeye onderdeel van de Passageule-Linie. Een ander fort in deze linie was Fort Constantinopel, dat een kilometer ten westen van Klein Turkeye lag.
Turkeye was onderdeel van de gemeente Waterlandkerkje van 1796 tot 1970. Deze gemeente ging in 1970 op in de gemeente Oostburg, die op haar beurt in 2003 weer opging in de gemeente Sluis. Veel inwoners heeft het huidige Turkeye niet: er wonen zo’n dertig ‘Turken’. Het grootste gedeelte van de woningen in het gehucht doet dienst als vakantiewoning.


Zeeland weergeven op een grotere kaart

Lees ook:Meest gestolen plaatsnaambord
Lees ook:Waarom moeilijk als het makkelijk kan?
Lees ook:Het kan nog: verzin een naam voor het Mfc Oostburg!
Lees ook:In Turkije vermiste Bart Koster uit Yerseke dood gevonden!
Lees ook:Bedenk een naam voor Mfc Oostburg!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>