Veldslagen in Veere

VEERE – In Veere is 10, 11 en 12 juli een grote herdenking van de invasie van Walcheren in 1809. Het historische stadje is twee dagen lang het decor van historische legers die veldslagen naspelen. Wil je weten hoe in de tijd van Napoleon het leven op het slagveld en in de kampementen er uitzag, moet absoluut naar Veere komen.
In februari 1795 capituleerde ook Zeeland voor de Franse troepen. De Franse bezetting van Zeeland was de Britten een doorn in het oog. Zij dachten dat de Fransen Walcheren wel eens als uitvalsbasis konden gebruiken voor een aanval op Groot-Brittannië. En dus besloten de Britten tot een invasie van Walcheren. Op 30 juli 1809 openden ze de aanval. Veere werd bijna 24 uur lang door de Britten legers gebombardeerd. 
De Britten boekten aanvankelijk grote successen, maar ze hadden niet gerekend op de ‘Zeeuwse koorts’, een vorm van malaria. Britse soldaten bezweken bij bosjes aan deze moeraskoorts en nog hetzelfde jaar trok Groot-Brittannië al haar troepen terug uit Zeeland. Op tweede kerstdag 1809 werd Zeeland dan ook weer bij Frankrijk ingelijfd.
Het programma van de herdenking in Veere is uitgebreid. Naast veldslagen, zijn er patrouilles, marsen, historische schepen en muziek- en theateroptredens. Het complete programma is hier te lezen.

Lees ook:Historische markt Veere door teveel drukte geschiedenis?
Lees ook:Franse herdenking!
Lees ook:Herdenking voor Fransen en Marokkanen
Lees ook:Bevrijding Westkapelle!
Lees ook:Franse herdenking!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>