Hallo Brabantse Kempen…..(3): Even langs bij Hermenieke van Bergeijk!


BERGEIJK – Ik wandel door Bergeijk en mijn aandacht wordt getrokken door een prachtige beeldengroep tegenover het Luidhuis. Ik kijk naar Hermenieke van Bergeijk. Ik bekijk het eens goed en zie een kleine harmonie. Dit is gemaakt door beeldhoudster Willy van der Putt ter ere van de harmonie Echo van de Kempen.

Deze harmonie is al in 1887 opgericht en regelmatig hebben de musici internationale muziekconcoursen gewonnen. Het blijkt dat er in 1845 ook een harmonie is gestart, maar die heeft niet lang bestaan. Halverwege de 19e eeuw is er zelfs een spotliedje gemaakt over de harmonie Echo van de Kempen. Er bestaan trouwens prachtige replica in kleinere uitvoering van de beeldengroep. En een ervan staat bij mij thuis te pronken.

Bestemming Bergeijk

Bergeijk is een plaatsnaam en ook de naam van de gemeente Bergeijk. Een mooie gemeente in de Brabantse Kempen die de inwoner en de toerist veel te bieden heeft. Dat is mede te danken aan de saamhorigheid die er leeft onder creatieve inwoners. Zo is er de website Bestemmingbergeijk.nl die van alles vertelt over de mogelijkheden. En die zijn er heel veel.

Ontdek net zoals veel anderen groen en gastvrij Bergeijk op dit internetportaal, het resultaat van intensieve samenwerking tussen vrijwilligers, het Bergeijkse bedrijfsleven, VVV Bergeijk en de gemeente. Het portaal van Promotie Bergeijk is hét vertrekpunt voor bewoners en bezoekers die veelzijdig Bergeijk willen ontdekken op een plezierige manier.

Boomheilgdom

Over Bergeijk is veel te vertellen. De oudste benaming is Echa en die dateert uit 1137. Vervolgens ging het gebied Eik of Eikelberge heten en vanaf de 16e eeuw Bergeijk. Mogelijk ontstaan door de verering van een eik op een heuvel, een zogenoemde boomheiligdom. Het gebied is zo blijkt uit archeologische vondsten sinds de steentijd bewoond.
De gemeente kent de kernen Bergeijk, ’t Loo, Luyksgestel, Weebosch, Riethoven en Westerhoven.

Verspreid in het gebied zijn voor de bezoekers vakantieparken, campings, hotels en pensions en bed & breakfast.
De gemeente heeft verschillende boeiende musea, er zijn leuke winkels en horecagelegenheden en talloze mogelijkheden om een leuke dag te beleven. Een uitstekende plek om de vakantie te vieren is minicamping ’t Tabakspad, Burgemeester Aartslaan 37 in Bergeijk. Van Ad en Jose Luijten…

Informatie: www.bestemmingbergeijk.nl

http://www.youtube.com/watch?v=zIBqrnXEhAo

Over de serie: Als Zeeuw geniet ik dagelijks van mijn mooie provincie, maar…bij de buren in Brabant is er ook iets fraais te beleven: De Brabantse Kempen. En daarom heb ik een selectie gemaakt van al die leuke dingen in die regio en op de plekken daarbij in de buurt.

Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(6): Met paard en wagen de buurt verkennen!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(11): Van alles te doen!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(1): Het genieten kan beginnen!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen….(7): Eersel is de parel!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen extra: Bergeijk wint goud in Europese groencompetitie!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>