Hallo Brabantse Kempen….(7): Eersel is de parel!


EERSEL – De gemeente Eersel noemt zichzelf graag de parel van de Kempen. En daar sluit ik mezelf graag bij aan.

Het bestaat uit de dorpen Eersel, Duizel, Steensel, Vessem, Knegsel en Wintelre. Ieder dorp heeft een eigen identiteit, de Kempische sfeer is echter in alle dorpen gegarandeerd. Afgezien van het feit dat er in de dorpen het een en ander te zien is op monumentaal gebied, is ook de horeca in dit deel van de Kempen ruimschoots vertegenwoordigd. Dus er is altijd een plekje te vinden waar het goed toeven is. Natuur is er volop in Eersel, denk maar eens aan de bos- en heidegebieden met vennen. Die zijn er in overvloed. Dus wie wil wandelen of fietsen, zoals ik met mijn gezelschap, gaat er naartoe. Daarom is er natuurlijk ook toerisme. Want een ‘Parel van de Kempen’ en een ‘contente mens’ zijn aanduidingen voor Eersel waar ze trots op zijn. De gemeente ligt midden in het bosrijke gebied van de Brabantse Kempen, met de Belgische grens in de buurt. België is ongeveer 8 kilometer verderop. Door de ligging nabij de A67 is Eersel makkelijk te bereiken. Het is volgens de inwoners de meest sfeervolle plek langs de 152 km lange Kempenroute. De historische kern Eersel is overigens meer dan 40 jaar beschermd dorpsgezicht met diverse fraaie panden en gezellige terrassen. En dat zie ik graag, dus loop door de sfeervolle straten en voel de rust tot mij komen. Even weg uit het drukke leven. Ik voel nu echt dat ik vakantie heb en geniet van alle leuke dingen die ik tegenkom.

Grafheuvels, kerktorens en kapellen

Bijzonder in de gemeente Eersel zijn bijvoorbeeld de vele grafheuvels in Knegsel en kerktorens. Zoals de bakstenen vrijstaande toren uit de 14e eeuw in Steensel en de 15e-eeuwse toren in Duizel. En kapellen waaronder de Mariakapel uit de 15e eeuw in Eersel. In Wintelre waken de twee leeuwen bij de kerk nog over het dorp. Het voormalig gemeentehuis in Vessem is van grote historische waarde door zijn architectuur (de Bossche school) en ligging. In Vessem staat de Jacobus-bergmolen, die nog steeds in werking is en kan worden bezocht. Deze molen is gebouwd in 1893. Het mooie aan de gemeente Eersel is dat er verschillende monumentale boerderijen in goede staat zijn. Denk maar eens aan de Pelgrimshoeve Karfanaum in Vessem. Startplaats voor talloze pelgrims richting Santiago de Compostella. En dan gaat het jaarlijks om 50.000 bezoekers. En ook het cultuurhistorisch Streekmuseum De Acht Zaligheden in Eersel is wat mij betreft een aanrader. Dat geeft een prima beeld van het boerenleven dat zich in de streek afspeelde tussen 1850 en 1950. Deze Kempische langevelboerderij zorgt elk jaar voor meer dan 20.000 bezoekers

Dagje strand?

Een dagje naar het strand in Eersel? Dat is geen probleem. Jong en oud, sportief en lui kunnen genieten van het E3-strand of het Sterrenstrand van Ter Spegelt. De gemeente bruist van de activiteiten, verzorgd door de vele ondernemende verenigingen die de gemeente rijk is. Jaarlijks terugkerende (muziek) evenementen zoals Music on payday, Krankjorummuziekfestival, de hippische Eersel-Postelrally (zie film) en de Toeristische Marktdagen trekken veel bezoekers. De zo’n 18 kramen tellende weekmarkt van Eersel op het 10 decemberplein is op maandagochtend van 9.00 tot 12.00 uur.

Er is van alles te beleven in Eersel:

Over de serie: Als Zeeuw geniet ik dagelijks van mijn mooie provincie, maar…bij de buren in Brabant is er ook iets fraais te beleven: De Brabantse Kempen. En daarom heb ik een selectie gemaakt van al die leuke dingen in die regio en op de plekken daarbij in de buurt.

Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(1): Het genieten kan beginnen!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(10): De producten van de streek!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(8): Ideaal voor fietstochten!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(9): Op de boerderij van Gust en Franca Versmissen in Eersel!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(3): Even langs bij Hermenieke van Bergeijk!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>