Hallo Brabantse Kempen extra: Bergeijk wint goud in Europese groencompetitie!


BERGEIJK – Onder veel belangstelling van de internationale en nationale pers heeft de gemeente Bergeijk op vrijdag 27 september in Nieuwpoort (België) de gouden award gewonnen in de competitie Entente Florale Europe, categorie dorpen. Dit betekent dat we ons ‘One of the greenest villages in Europe 2013’ mogen noemen. Een flinke opsteker voor gemeente, bedrijfsleven en inwoners!

Bergeijk woonde de finale in Nieuwpoort bij met vrijwel het voltallige college en het kernteam dat de deelname aan Entente Florale heeft voorbereid. Maar niet alleen de gemeente en Promotie Bergeijk zijn de grondleggers van het internationale succes. Tijdens de jurydag op 21 juli jl. liet Bergeijk aan de internationale jury zien waar we goed in zijn: samen de schouders eronder zetten. Tijdens de jurydag kwamen dan ook veel inwoners en bestuurders van Bergeijkse verenigingen in beeld en aan het woord.

Criteria waarop zowel de steden als dorpen beoordeelden werden zijn te verdelen in 3 categorieën: 1) Vegetatie en landschap 50% 2) Milieu 23% en 3)Toerisme en participatie 27%.
De competitie is in die zin bijzonder, dat er meerdere winnaars goud kunnen winnen. Wanneer een deelnemer 85 punten of meer van de 100 punten scoort, wint men goud. Vandaar dat Bergeijk ook zal gaan communiceren ‘One of the greenest villages in Europe’ te zijn.

De onderdelen waarop de jury haar oordeel heeft gebaseerd zijn:
• Beleid en bestemmingsplannen (m.n. de groenelementen hierin);
• Natuurlijk groenbeheer (duurzaam, ecologisch verantwoord);
• Inpassing en onderhoudsstaat bebouwing in het landschap;
• Landschap;
• Open groene ruimtes;
• Vaste beplanting;
• Eenjarige beplanting (borders/baskets);
• Milieu educatie;
• Burgerparticipatie;
• Toerisme en recreatie;
• Presentatie.

Bergeijk ‘ticked all the boxes’ volgens juryvoorzitter mevrouw Inka Truxová, wat zoveel betekent als dat we aan alle criteria van de jury voldeden. Veel lof was er voor het feit dat het niet alleen bij beleidsplannen blijft, maar dat men ook veel realisatie van die plannen kon zien. Bergeijk biedt volgens de jury veel variëteit. Er is veel water binnen de gemeente en hier wordt duurzaam mee omgegaan. Denk bijvoorbeeld aan het helofytenfilter. Bergeijk ziet er netjes uit, niet alleen het openbaar groen maar ook de tuinen van particulieren zien er zeer verzorgd uit. Het Teutenhuis en de Mien Ruys Bloemen- en Beeldentuin zijn niet alleen prachtig voor inwoner en toerist, maar ook een voorbeeld van hoe je cultuur en historie verwerkt in een hedendaags design. Het Ploegpark en Ploeggebouw vond men zeer bijzonder, cultuurhistorie met internationale allure. Tijdens de jurydag vond ook het Ploegfestival plaats. Volgens de jury een prachtige oplossing om groen, cultuur, kunst en vermaak dichter bij elkaar te brengen. Tot slot was men verbaasd over het feit dat eenieder in Bergeijk betrokken leek te zijn bij de titel.
Aan de Entente Florale Europe namen 10 steden en 8 dorpen uit 11 landen deel. Bergeijk zat samen in de competitie ‘villages’ met dorpen als Söll (Oostenrijk), Dolní Břežany (Tsjechië), Kirchbach (Duitsland), Csopak (Hongarije), Clonegal (Ierland), Etroubles (Italië) en Podcetrtek (Slovenië). In de categorie steden deed voor Nederland het nabijgelegen Weert mee. Zij wonnen goud in de categorie steden.

Over de serie: Als Zeeuw geniet ik dagelijks van mijn mooie provincie, maar…bij de buren in Brabant is er ook iets fraais te beleven: De Brabantse Kempen. En daarom heb ik een selectie gemaakt van al die leuke dingen in die regio en op de plekken daarbij in de buurt.

Lees ook:Sluis in de race voor titel ‘Groenste stad van Europa’
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(3): Even langs bij Hermenieke van Bergeijk!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(1): Het genieten kan beginnen!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(11): Van alles te doen!
Lees ook:Sluis wint zilver bij verkiezing Groenste stad van Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>