Hallo Brabantse Kempen…..(11): Van alles te doen!

OIRSCHOT – Over de natuur in de Brabantse Kempen heb ik in deze serie al veel geschreven. Daar zijn talloze ontspanningsmogelijkheden. Natuurlijk is er ook op andere gebieden van alles te doen. Daarom maak ik een selectie. Wilt u andere tips voor uitstapjes? Kijk dan eens op de websites van de VVV’s, Bestemming Bergeijk (www.bestemmingbergeijk.nl) of op die van de gemeentes in deze streek.

In de Koestraat in Oirschot staat een van de oudste Brouwerijen van Brabant. Dat is brouwerij Oirschotsbier, die is ontstaan uit de vroegere Brouwerij de Kroon. Deze brouwerij was één van oudste van Brabant. De stichtingsdatum gaat terug naar 1650. Op 1 januari 2000 is de brouwerij gesloten, het bier wordt vandaag de dag gebrouwen bij Bavaria in Lieshout. Oirschots bier maakt speciale bieren en wel gebrouwen volgens de zogenoemde stijgende infuus methode. Het gebrouwen bier is bovengistend. Ze brouwen een blond bier, dat de naam Kempenlier heeft gekregen; het donkere bier heet Egelantier. Beide bieren hebben een alcoholgehalte van 6%.

De brouwerij en het museum zijn op afspraak te bezoeken. Wat kunt u zoal van een excursie verwachten? Bij binnenkomst wordt een glas bier of frisdrank geserveerd. Dan wordt aan de hand van dia’s uitleg gegeven over het maken van bier en hoe hier rond 1980 op de brouwerij werd gewerkt. Daarna gaat u het museum in waar u kunt zien hoe er rond 1950 gebrouwen en gewerkt werd en wat daar allemaal voor nodig was. Verder ziet u de huisbrouwerij waar het bier, dat u gedronken heeft, wordt gebrouwen. Een excursie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Vanaf 10 personen. De kosten zijn: € 7,50 per persoon (excursie + 1 consumptie inbegrepen.). Informatie: www.oirschotsbier.nl

Musea

• Nationaal Varkensmuseum ’t Rundal, Schadewijk 23, Eersel
• Streekmuseum de Acht Zaligheden, Kapelweg 2, Eersel
• Museum De Bewogen Jaren, Floreffestraat 1, Hooge Mierde
• Eicha Museum, Domineestraat 8a, Bergeijk
• De Ploeg en het Ploegpark, Riethovensedijk 20, Bergeijk
• Museum de Vier Quartieren, St. Odulphuslaan 11, Oirschot
• Museum Kruysenhuis, De Moriaan 9a, Oirschot.

Bezoekerscentrum Teutenhuis Bergeijk

Bergeijk is dé schatkamer van de groene Kempen. De sleutel tot dit moois vindt u in Bezoekerscentrum Teutenhuis. Hier worden heden en verleden voor u ontsloten. Een bezoek aan de omgeving start als vanzelfsprekend bij deze poort van Bergeijk. Verenigd onder één dak bieden VVV Bergeijk, het Eicha Museum, museum de Sigarenmaker en de Heemkundekring Bergeijk hun diensten aan op het gebied van toerisme, recreatie en cultuurhistorie.
Bezoekerscentrum Teutenhuis is geopend op weekdagen van 9.30-17.00 uur en op zaterdag van 9.30-16.30 uur. Bezoekerscentrum Teutenhuis Bergeijk is aan de Domineestraat 8a, Bergeijk. Telefoon: 0497 558589. Website: www.teutenhuis.nl

Over de serie: Als Zeeuw geniet ik dagelijks van mijn mooie provincie, maar…bij de buren in Brabant is er ook iets fraais te beleven: De Brabantse Kempen. En daarom heb ik een selectie gemaakt van al die leuke dingen in die regio en op de plekken daarbij in de buurt.

Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(1): Het genieten kan beginnen!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(3): Even langs bij Hermenieke van Bergeijk!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(10): De producten van de streek!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(8): Ideaal voor fietstochten!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen….(7): Eersel is de parel!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>