Hallo Brabantse Kempen…..(12): De monumenten van Oirschot!


OIRSCHOT – De Brabantse Kempen heeft van alles te bieden. Zo is het schilderachtige Oirschot vermaard om de monumenten. Deze plaats telt meer dan 300 rijks- en gemeentelijke monumenten en beschikt over een beschermd dorpsgezicht . De omgeving van deze prachtige plaats kent veel natuurschoon en agrarisch gebied.

De plaats heeft ruim 10.500 inwoners en is onderdeel van de gemeente Oirschot. Ooit was Oirschot de hoofdstad van Kemperland. De heren van Oirschot waren in die plaats of vertoefden in hun Kasteel Ten Bergh in Spoordonk. De naam Oirschot is volgens kenners afkomstig van “schoot”, wat hoger gelegen land in moerassig gebied betekent, en “oir”, wat mogelijk op “oeros” of “ijzeroer houdende bodem” terug is te voeren. Toen waren de prachtige panden in nog geen velden en wegen te bekennen.

Sint-Petruskerk

Blikvanger in Oirschoit is ongetwijfeld de gotische Sint-Petruskerk. Die is ruim 5 eeuwen oud. Het voormalige raadhuis is eveneens historisch en gebouwd in 1513. Aanrader om te bezoeken is het intieme Vrijthof met het Boterkerkje. Er zijn nog veel meer monumenten elders in de gemeente die een bezoek waard zijn. Zoals de geheimzinnige toren van Oostelbeers die verscholen staat tussen akkers en bomen, of de watermolen van Spoordonk die over een fraai riviertje is gebouwd.

Misschien is het feit dat Oirschot veel monumenten heeft de reden dat veel kunstenaars er geïnspireerd raken. In de plaats zijn verschillende galerieën en ateliers. Ook de antiek en snuisterijenwinkels hebben aantrekkingskracht. Het centrum van Oirschot is plezierig om te zijn. Ook de dorpskernen Spoordonk, Middelbeers, Oostelbeers en Westelbeers zijn leuk. De gemeente nodigt uit om te wandelen en te fietsen en dan komt u onder andere 11 natuurgebieden, bijzondere landgoederen, heidevelden, bossen,akkers en vennen tegen.

Uitnodigende plekken

Na de sportieve inspanning wat betreft wandelen of fietsen zijn er voldoende uitnodigende plekken om uit te rusten. Er is genoeg horeca, waaronder typisch Brabantse cafés (wellicht staat er Brabantse koffie met een lekker drankje erin op de kaart), allerlei soorten restaurants en natuurlijk de terrassen op de Markt van Oirschot. In de weekeinden zijn er regelmatig evenementen. Even geen zin om te wandelen, fietsen of in een horecabezoek? In de gemeente Oirschot kunt u een huifkartocht maken, musea bezoeken, zwemmen, kruisboog schieten of midgetgolf spelen. Ook de bezoekers van Oirschot gaan graag naar de markt. Elke dinsdagmorgen is er markt in Oirschot op de Markt bij de Sint-Petruskerk. Van 8.30 tot 12.00 uur en heeft 50 kramen. Elke donderdagmorgen is er ook weekmarkt op het Bernadetteplein in Spoordonk. Naast de markten zijn er in de gemeente Oirschot talloze leuke winkels.

Informatie: www.oirschot.nl

Over de serie: Als Zeeuw geniet ik dagelijks van mijn mooie provincie, maar…bij de buren in Brabant is er ook iets fraais te beleven: De Brabantse Kempen. En daarom heb ik een selectie gemaakt van al die leuke dingen in die regio en op de plekken daarbij in de buurt.

Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(10): De producten van de streek!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(1): Het genieten kan beginnen!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(11): Van alles te doen!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(3): Even langs bij Hermenieke van Bergeijk!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(8): Ideaal voor fietstochten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>