Hallo Brabantse Kempen…..(13): Dun bevolkt Reusel-De Mierden is het bezoeken waard!


REUSEL-DE MIERDEN – De gemeente Reusel-De Mierden is een grensgemeente die ons veel te bieden heeft. Met 13.000 inwoners op een oppervlakte van 7.795 hectare behoort Reusel-De Mierden tot de dunst bevolkte gebieden van ons land. Dat heeft voordelen. Denk maar eens aan rust, ruimte en natuurschoon. Deze gemeente is het bezoeken waard.

Echt oud is de gemeente Reusel-De Mierden nog niet. Op 1 januari 1997 is het ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Hooge en Lage Mierde en Reusel. Deze dus nog jonge gemeente heeft 4 kernen. Dat zijn Lage Mierden, Hooge Mierden, Reusel en Hulsel.

De inwoners weten het zeker. Reusel-De Mierden is een echte Kempische gemeente in een door en door Brabants landschap, gelegen aan de rand van Nederland. België is vlakbij. Het is een grensgemeente die de inwoners en toeristen veel te bieden heeft.

Ontspannen

Ik kan mijn voorstellen dat u zich in deze gemeente graag wil ontspannen. Dat kan uiteraard. Er zijn diverse horecaondernemers die stuk voor stuk gastvrij zijn en voor een gevarieerd aanbod zorgen. Of het om een pilsje gaat of een compleet verzorgd diner, het kan er allemaal. Dus ook een avondje stappen in de disco.
Reusel-De Mierden biedt diverse vormen van verblijfsrecreatie. Er zijn zowel minicampings als vijfsterren campings en adressen voor Bed & Breakfast.

De gemeente is jong, het gebied juist oud. Zo zijn de oudste sporen die in Reusel-De Mierden zijn nagelaten te vinden uit de Midden-Steentijd. Dat is de periode van 8.000 tot 4.000 voor Christus. Dat is op te maken uit de vondst van honderden pijlpunten in De Moeren in het uiterste zuidoosten van de gemeente. Volgens historici moet zich hier een nederzetting van jagers en vissers bevonden hebben.

Bedevaartplaats

Reusel was vroeger een belangrijke bedevaartsplaats. Van heinde en verre kwamen de gelovigen naar het dorp om er de heilige Maria te vereren. Lage Mierde behoorde overigens in de Middeleeuwen toe aan de Norbertijnerabdij van Averbode. Reusel-De Mierden heeft Spaanse invloeden. Want de strijd van de Staten van Holland om zich af te scheiden van Spanje heeft bewezen invloed op de dorpssamenleving. In het gebied zijn Spaanse soldaten aangetroffen. Soms bleven ze hangen. Niet vreemd dus dat in Reusel-de Mierden tot op de dag van vandaag de familienaam Panjoel voorkomt. Die is afgeleid van het woord Spanjool.

Informatie: www.reuseldemierden.nl

Over de serie: Als Zeeuw geniet ik dagelijks van mijn mooie provincie, maar…bij de buren in Brabant is er ook iets fraais te beleven: De Brabantse Kempen. En daarom heb ik een selectie gemaakt van al die leuke dingen in die regio en op de plekken daarbij in de buurt.

Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(1): Het genieten kan beginnen!
Lees ook:Letty Demmers waarnemend-burgemeester Vlissingen!
Lees ook:Vertrekkende Vlissingse burgemeester Demmers Koninklijk onderscheiden!
Lees ook:Spaanse helm verplaatst
Lees ook:Korting afvalstoffenheffing bij medisch afval!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>