Hallo Brabantse Kempen…..(14): Heide, vennen, beekdalen en bossen bij Bladel!


BLADEL – Tijdens mijn bezoek aan de Brabantse Kempen geniet ik steeds weer van de natuur. En ook in de gemeente Bladel kom ik niets tekort.

Deze gemeente bestaat uit Bladel, Casteren, Hapert, Hoogeloon en Netersel.
En is rijk aan vennen, beekdalen en bossen. Een prachtig uitgestrekt en gevarieerd landschap. Een prima manier om de mooie natuurgebieden en de vijf dorpen van de gemeente Bladel te ontdekken is via het uitgebreide fiets- en een wandelroutenetwerk. De VVV informeert u graag en daar hebben ze ook bijzondere routes.

Als ik aan de wandel ga

En als ik aan de wandel ga kom ik op de Cartierheide terecht. Het gebied heeft de naam te danken aan baron Emile de Cartier de Marchiennes. Het s bekend dat hij het heidegebied graag gebruikte als zijn jachtterrein. Hij verschool zich graag in het zeldzame berkenlaantje. Omdat het een beschut pad langs een ven is kon hij onopvallend op de nietsvermoedende eenden in de vennen jagen. Het Falems Stroomje gaat door de Cartierheide heen. Er zijn de vochtige heidegebieden gagelstruweel en berkenbroek. Bij de Cartierheide ligt ook de Pals en de Kroonvense Heide.

In het prachtige gebied groeien onder andere de Klokjesgentiaan en de zonnedauw. Maar als ik doorwandel is er een grote kans dat ik de gladde slang, de levendbarende hagedis, de heikikker of de hazelworm ontmoet. Ik ontdek meer heidegebied in de regio. Zo is er de Hapertse Heide. Dit is een gebied van 75 hectare, dat onderdeel uitmaakt van Boswachterij De Kempen. En een overblijfsel van de uitgestrekte heidevelden in het grensgebied van Nederland en België die begin 20e eeuw grotendeels bebost werden. De Hapertse Heide sluit aan bij de Cartierheide en het landgoed Pals.

Er is nog meer

En er is nog meer: De Mispeleindse en Neterselse Heide zijn beschermde natuurmonumenten. Het is een veelzijdig gebied waarin oude Brabantse landschapsvormen, zoals heide, vennen, beekdalen en bossen terug te vinden zijn. Hier liggen drie fraaie vennen De Flaes, het Goorven en het Hazenkolkje. Er is naast droge, ook veel natte heide te vinden. In deze omgeving voorkomende planten zijn Moeraswolfsklauw, Beenbreek, Klokjesgentiaan, Witte Snavelbies en Zonnedauw. De vogels die ik er kan zien zijn de Blauwe Kiekendief, de Boomleeuwerik en de Roodborsttapuit. Delen van dit gebied wordt begraasd. Genietend van de prachtige omgeving van de gemeente Bladel kom ik terecht in natuurgebied De Grijze Steen. Dit ligt tussen Casteren en Middelbeers en is het overgangsgebied tussen de geheel ontgonnen Landschotse Heide en het dal van de Groote Beerze. Ik tref er een open heideveld aan waar Klein warkruid, Moeraswolfsklauw, Zonnedauw en Klokjesgentiaan groeien. De heide gaat aan de westkant over in een loofhoutbos. Langs de Beerze zijn enkele graslanden met veel bloemen. Het voormalig agrarisch gebied tussen Bladel en Hapert is vandaag de dag natuurpark Groote Beerze. Het is ingericht als parkachtig landschap met een natuurlijk karakter. Een beek stroomt door het gebied met een afwisselende reeks van bosjes en singels. Een twintig hectare groot bosgebied is aangelegd met wandel- en fietspaden.

Informatie: www.bladel.nl

Lees ook:Wat een streken (2): in vuur en vlam door natuurgebied De Malpie
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(6): Met paard en wagen de buurt verkennen!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(12): De monumenten van Oirschot!
Lees ook:Uitbreiding wandelgebied Groote Kreek!
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(8): Ideaal voor fietstochten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>