Kerstherinneringen (1)

Iedereen heeft zijn kerstherinneringen. Daarvan ben ik overtuigd. Soms zijn die zo leuk, bijzonder of ingrijpend dat ze worden doorverteld. Het komt vaak voor dat wij tijdens een kerstfeest praten over een kerstfeest van vroeger.

Bij mijn opa en oma –de ouders van mijn vader- thuis werd ook kerst gevierd. Ik herinner mij de echte kaarsjes in hun kerstboom. En omdat ze katholiek waren stond er altijd een kerststal op het dressoir.

Brandende kerstboom

Uiteraard vierden mijn andere opa en oma eveneens kerst met hun gezin. Mijn moeder vertelt erover: “Bij ons werd vroeger in Utrecht ook kerstfeest gevierd, met een echte kerstboom en daarin allemaal echte kaarsjes. Die zaten in van die ijzeren knijpertjes aan de boom geklemd. Daar mocht ik niet aankomen vanwege brandgevaar. Er stond ook altijd een emmer water klaar voor als er iets mis zou gaan. Vlak voor de kerstdagen moesten mijn zussen en ik even naar buiten. Dan tuigden onze ouders de kerstboom op. Iedere keer anders versierd, daar was vooral mijn moeder goed in.

“Daarna werden we geroepen. Wij woonden in een groot bovenhuis met frans balkon. We waren amper boven en zongen juist: ‘Oh dennenboom, oh dennenboom’, toen de boom opeens in de brand stond. Ik herinner mij dat m’n vader de balkondeur opentrok en de brandende dennenboom vloog met een grote boog het water van de Krommenrijn in.” Ze vertelt verder: “Wat hebben we gehuild, mijn zussen en ik. Dat jaar was er alleen een klein boompje, met wat versieringen. Daarna zijn wij toch  naar de nachtmis toegegaan. Gelukkig was er geen grote brand uitgebroken. Dankzij het snelle handelen van mijn vader.”

Onze ouders

En: “Het waren vroeger fijne feestdagen. Mijn man en ik vierden het toentertijd met onze ouders. Om de beurt haalden we ze op voor het kerstdiner. Dat was ook leuk voor onze kinderen” , besluit mijn moeder.

 

 

 

 

 

Lees ook:Kerstherinneringen (2)
Lees ook:Kerstsfeer verandert nooit
Lees ook:Mijn kerstkind is voor het eerst niet meer thuis!
Lees ook:Ook Veere haalt uw oude kerstboom op!
Lees ook:Zeeuwse Meningen (12) Staat bij u de Kerstboom?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>