Kerstherinneringen (2)

Ik herinner mij dat mijn opa en oma een kerstdag kwamen doorbrengen bij ons thuis. Altijd heel gezellig. De tafel was feestelijk gedekt en wij hadden gekleurde lampjes in de kerstboom met kluit. Die lampjes hadden de vorm van een dennenappel. Er hingen kerstklokken. En andere versieringen in huis. Sommige best al lang in de familie. En voor het raam was de kerstster opgehangen. Die kwam al in de advent periode tevoorschijn. Ook de kandelaar met gouden engeltjes die door brandende kaarsjes gingen ronddraaien. Dat maakte indruk op mij. Jaren later heb ik zo’n exemplaar op de Kerstmarkt van Haarzuilens gekocht. Pronkstuk was de houten kerststal door mijn oom getimmerd. Hij woonde in een bos en al het hout en het dak van schors kwam als het ware uit zijn ‘achtertuin’. Ambachtelijk handwerk. Die stal is lang bij ons gebleven.

Mijn  opa en oma genoten van het kerstdiner en vooraf deed mijn opa altijd zijn kunstgebit in een kopje en zette die in het wastafeltje van het toilet. De eerste keer dat ik dat zag staan, schrok ik. Maar bovenal was het een gezellig en traditioneel kerstfeest bij ons thuis.

Fantasierijke sneeuw

Wij gingen meestal tijdens de Kerst niet van huis weg. Toch waren er uitzonderingen. In mijn jeugd vierden wij kerstmis in de stacaravan op de Veluwe en we gingen tijdens de Kerstdagen op wintersport naar het Oostenrijke Tirol.

Ik denk nog wel eens aan de kerst in de caravan. Een behoorlijke stacaravan, dus we hadden de ruimte. Mijn ouders hadden voor versiering gezorgd, zoals een klein boompje en wat versieringen. En er waren kaarsen. Buiten had mijn vader zelf gesoldeerde lampjes in een kerstboom gehangen. Dat vonden we prachtig. Natuurlijk maakten we tijdens die feestdagen winterse boswandelingen in de omgeving.

Prachtig schouwspel

De kerst in de Oostenrijkse bergen hebben ook indruk op mij gemaakt. Natuurlijk miste ik de eigen versieringen, maar in het hotel hadden ze er ook werk van gemaakt. Uiteraard was de sneeuw fantasierijk. Een ook de skiërs die ieder met een fakkel van de berg afkwamen. Een prachtig schouwspel. Tijdens de Kerst gingen wij zelf ook skiën. In het hotel ging het personeel op kerstavond voor ons zingen. En het was er traditioneel aangekleed. En natuurlijk lekker eten!

 

 

 

 

Lees ook:Kerstspecial (6): Steeds meer kerstfans!
Lees ook:Kerst2017 (1): Kerst kriebelt al in oktober bij Albert
Lees ook:Goese prostituee Myrna (22): “Ik haat kerstballen”
Lees ook:“Dealen bezorgt mijn vent een Kerst in de cel!”
Lees ook:Kerstherinneringen (1)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>