Kerstsfeer verandert nooit

Soms denk ik: De sfeer van kerst verandert nooit. Toch gaat dit feest qua invulling met zijn tijd mee. Want laat ik eerlijk zijn: de kaarsjes in de kerstboom zijn vervangen door moderne en veilige led-verlichting en het engelenhaar heeft plaats gemaakt voor vrolijke slingers.

Wat natuurlijk blijft is dat kerstmis het feest is dat rond de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. En vooral de christelijke gemeenschappen beleven het als een familiefeest. Verschillende kerken staan er in hun dienst bij stil. En talloze katholieke kerken houden nog steeds een echte nachtmis. Ik herinner mij de nachtmissen van mijn jeugd nog. Dat vond ik spannend. Laat opblijven, naar de kerk en daarna…de lichtjes van de kerstboom en kaarsen aan. Mijn moeder dekte voordat wij naar de late mis gingen de tafel met het mooiste servies. Ze pakte bij terugkomst de kerststol smeerde er roomboter op en schonk de thee in. Dat was onze kersttraditie. Dat doen we niet meer zo vaak. Wel het kerstontbijt of een kerstbrunch. Want vooral de laatste is tegenwoordig een trend. En daaraan doen we ook mee.

Kerstversieringen

Kerst is en blijft een hit. En dat weten de ondernemers maar al te goed. Zodra Sinterklaas weer richting Spanje is, verschijnen de kerstversieringen. Tuincentra en verschillende warenhuizen openen zelfs voor het vertrek van de Sint al hun kerstafdeling. Ik vind dat geen probleem, want ik hou van het kerstfeest en voor mij kan het niet vroeg genoeg beginnen. Anderen vinden dat alles zijn tijd heeft en dat de kerstsfeer pas kan komen als 5 december voorbij is.

De versieringen zijn wel trendgevoelig. Buiten de kerstboom is het leuk om versieringen met of zonder lichtjes neer te zetten of op te hangen, de kerststal is van de partij. En op tafel staan kerststukjes. Er is een kerstkrans opgehangen en voor het raam een kerstster. En nostalgie ten top: de kerstklokken –tegenwoordig ook in bonte kleuren- ontbreken niet.

Cadeaus

Eerste en tweede kerstdag zijn respectievelijk op 25 en 26 december. Wij vieren (als wij niet naar de nachtmis gaan), net als veel gezinnen op 24 december kerstavond. De kerstboom staat dan te pronken in de huiskamer en daaronder ligt een stapel pakjes met namen erop. Eén voor één en om de beurt uiteraard pakken we de cadeaus uit. Een feest op zich met tussendoor hapjes en drankjes. Voor ons één van de speciale momenten tijdens het kerstfeest. Vooraf informeren wij voor de zekerheid wel bij elkaar wat we willen hebben voor kerst.

 

 

Lees ook:Kerst is eigenlijk een christelijk feest!
Lees ook:Kerstherinneringen (1)
Lees ook:Zeeland maakt zich op voor de Kerst!
Lees ook:Kerst2017 (1): Kerst kriebelt al in oktober bij Albert
Lees ook:Kerst een leuk feest om cadeaus te geven?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>