Rij maar mee in de arrenslee…..

Een wens van mijn moeder en mij is dat wij samen met mijn vader een rit gaan maken met een arrenslee. Niets is onmogelijk, dus maken wij dit jaar rond Kerst een tocht met een arrenslede, voorgetrokken door een Fries paard.

De tocht gaat vanaf het bosrijke Westerhoven door de regio. Een prachtige omgeving waar wij doorheen mogen rijden en gaan genieten van al dat moois. En uiteraard van de entourage met de arrenslede. Deze slee is voorzien van wielen, want Kerst anno 2014 is niet meer sneeuwzeker, vanwege de klimaatveranderingen. Dat maakt ons helemaal niets uit. Wij genieten nu al van het idee wat we straks allemaal gaan doen.

Stalhouderij Haflihuif

Onze tocht wordt verzorgd door Stalhouderij Haflihuif uit Vinkel. Toen ik met dit bedrijf in contact kwam merkte ik dat ze nogal wat te bieden hebben op het gebied van arrensleeën. Ze kunnen bijvoorbeeld arrensleeën van twee tot zes personen aanbieden. Voor de liefhebbers zijn er luxe uitvoeringen met verlichting van zowel de arrenslee als de paarden. Hun arrensleden worden voor tochten gebruikt en ook als publiekstrekker geplaatst in een winkelpand, voor ritten bij een winkelcentrum, of als vervoersmiddel van…de Kerstman.

Een arrenslee is dus een slee die normaal wel getrokken wordt door trekdieren. In de  meeste gevallen zijn dat paarden of rendieren. Dit is in trek voor pleziertochten door de sneeuw. Wist u dat de naam arrenslee eigenlijk de verbastering is van narrenslee? Het was namelijk een slede van een nar. Het woordje nar heeft betrekking op de bellen. De arrenslee is immers snel en vrijwel geluidloos in de sneeuw. Om ervoor te zorgen dat wandelaars zich op tijd uit de voeten maken zijn er belletjes aan de paardentuigen bevestigd.

Toeristische attractie

In menigeen toeristengebied is de arrenslee een toeristische attractie. Ik weet nog dat ik als opgroeiende jongen tijdens wintersport in St. Tirol in Oostenrijk met mijn ouders een tocht met de arrenslee ging maken. Officieel was de arrenslee de attractie, bij ons was het vooral de koetsier. Die de passagiers met zijn grappen en grollen vermaakte. Hij deed net alsof hij de vrouwtjes wilde zoenen, maar eenmaal bij hun gezicht gaf hij ze een lik over de wang met zijn hele lange tong. Ik herinner mij dat hij schnaps uitdeelde en er gretig ook zelf slokjes van nam.

Foto: Stalhouderij Haflihuif

 

Lees ook:Het sneeuwt behoorlijk in Zeeland!
Lees ook:Ho Ho Ho! Ouderen met slee Middelburgs ijs op!
Lees ook:“Dealen bezorgt mijn vent een Kerst in de cel!”
Lees ook:Zeeland is sneeuwwit: Nu de kerst nog
Lees ook:Kerstquiz

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>