Zeeuwen in Winterpaleis bij Blauw Bloed-verjaardag

VROUWENPOLDER / APELDOORN – Het is zaterdagochtend net 7 uur geweest als een bus met royalisten uit Vrouwenpolder naar de Blauw Bloed Dag in Apeldoorn vertrekt. Achter het stuur organisator Jan Geldof van Oranjetours en Stichting Oranje Zeeland.

Het televisieprogramma Blauw Bloed bestaat 10 jaar en dat is volgens de Evangelische Omroep (EO) reden voor een feest. Dat vinden de Zeeuwse Oranjefans ook en daarom bezoekt de groep het Apeldoornse Paleis Het Loo, waar juist het evenement ‘Winterpaleis’ van start gaat. Er komen zo’n 900 mensen voor een feestelijk en ook leerzaam programma. De reis van Zeeland naar het vorstelijke onderkomen gaat gemoedelijk. In de bus zijn de gesprekken gezellig en onderhoudend. De aanhangers van het Koningshuis hebben er zin in. “Is jouw moeder ook Royalist?”, vraagt Carla aan haar vriendin Truus. De laatste blijkt een grotere liefhebber dan haar moeder. De passagiers zijn koningsgezind dus de gesprekken gaan over de te verwachten dingen in Apeldoorn, de geboorte van de tweeling in Monaco, de Oranjes en het overlijden van de Belgische Koningin Fabiola. Ondertussen is het 10 over 10 en wij rijden door de prachtige Veluwe. Iedereen kletst gezellig met elkaar…

Het is gezellig druk bij aankomst in Apeldoorn. De rij voor de ingang van Het Loo oogt lang, toch zijn wij snel binnen. Een prachtig opgetuigde kerstboom en medewerkers van de EO verwelkomen ons.

Reinildis van Ditzhuyzen

Omdat we kort na binnenkomst een lezing van auteur Reinildis van Ditzhuyzen willen bijwonen. Blijven wij in de buurt van de entree waar de zaal is voor de lezingen. Van Ditzhuyzen is een aardige vrouw met humor en vooral veel kennis van het Koningshuis. Haar lezing gaat over 200 jaar Koninkrijk, 500 jaar Oranjes en de voordelen van hun verstandshuwelijken. Ze verkoopt en signeert er eveneens het Oranje-Nassau: Het biografisch woordenboek. Dat ze met en Nicole Uniquole maakte. En dat exclusief voor Zeeland (en de andere liefhebbers) in het Zeeuwse wordt verkocht door Jan Geldof.

De kenners vinden het een boek dat een nieuwe kijk geeft op de Oranjes. En dat doet haar lezing ook.

Van Ditzhuyzen: “Er waren prachtige foto’s van prinses Beatrix die niet in de Nederlandse media kwamen. Puur bedoeld voor de buitenlandse Koningshuizen. Gemaakt in de hoop dat de mooie prinses indruk zou maken bij buitenlandse prinsen. Dat de jongens dit knappe meisje zouden willen leren kennen.” Haar lezing is leerzaam. “De naam Oranje komt van het Franse vorstendom Orange”, laat ze ons terloops weten. En: “Huwelijken in de Koninklijke families sloot je nooit uit liefde, maar vanwege zakelijke belangen. Om prestige, macht, geld, extra land of vrede.” De dochter van Amalia van Solms en Frederik Hendrik van Oranje was verliefd op een arme en weinig invloedrijke prins. Er is een huwelijk voor haar geregeld met een invloedrijke man. “Was ik maar een boerin, dan zou ik niet verkocht worden”, verzuchtte ze.

Kritiek heeft Van Ditzhuizen ook: “Ik vind dat we in de toekomst ook in de Oranjezaal van het paleis in Den Haag moeten als de Koning op vakantie is”, roept ze en krijgt direct applaus. “Wij mogen er niet in. Ik snap dat we niet in de naast gelegen privévertrekken kunnen, maar die zaal moet toegankelijk zijn. Die is zo mooi.” Daarna neemt de auteur ruim de tijd om haar laatste boek te signeren.

Ze kent de Zeeuwse reisorganisator en Oranjekenner Jan Geldof. “Jan is een hele goede man. Hij doet het prima”, laat ze weten.

We lopen langs kramen met Oranjespullen. Een radiopresentator van de EO doet zijn werk.

Binnen en buiten komen wij regelmatig een cameraploeg tegen. Er zijn opnames voor de Blauw Bloed uitzending van zaterdag 20 december.

Jeroen Snel

Buiten op het grasveld staat presentator Jeroen Snel van Blauw Bloed te poseren met zijn kijkers. “Bent u daar alweer?, zegt hij met een knipoog tegen een fan. “Dat is al de tweede keer.”

Royalisten

“Wij zijn echte royalisten”, meldt Carla trots aan mij terwijl ze geniet van een verwarmende vuurkorf. Haar vriendin Truus: “Het is de eerste keer dat ik hier ben. Ik vind het schitterend.”

Gek op paleistuin

Ik loop met Peter door de paleistuin. Hij is gek op die mooie tuinen en later is hij even uit zicht vanwege een fikse wandeling door al die pracht en praal waar oude tijden herleven. “Ik vind het heel interessant om dit allemaal te beleven. Ik volg het allemaal op de televisie, maar nu sta ik echt bij en in een paleis”, zegt hij mij.

Liever Koning dan president

Zijn vriendin Gré: “Ik ben een fan van het Koninklijk Huis. Heb liever een koning dan een president. Koning Willem Alexander doet het heel goed. Ik ben wel blij dat Maxima de Koningin naast hem is. Samen zijn ze heel sterk.”

Grace Kelly

De expositie ‘Grace Kelly, prinses en stijlicoon’ is wegens succes tot en met 4 januari verlengd. En dus ook te zien tijdens het evenement Winterpaleis Het Loo, die eveneens tot en met 4 januari te bezoeken is. De tentoonstelling laat veel zien over het leven van de prinses en eerdere actrice. De jurken vallen enorm in de smaak bij het publiek. Carla: “Wat een prachtige jurken.” Zeker de fraaie trouwjurk. “Wat een smal taille”, reageert een bezoekster vol verwondering. Er is verbazing over de pracht en praal, zeker wat betreft het paleis in Monaco. En bewondering over de films waarin ze speelde.

Hoogtepunten

Hoogtepunten zijn zeker de schaatsbaan waar jong en oud plezier maakt, de feestelijke aankleding van het terrein, lezingen door Paul Rem en Bearn Bilker, het vrolijke oranje geklede dweilorkest met aanstekelijke kerstliederen en het in stijl geklede koor met Christmas carols. De kamers in het paleis zijn in stijl ingericht met feestelijk gedekte tafels, kerstbomen en groenversiering. Een lust voor het oog.

Achter de Blauw Bloed-schermen

Tegen het einde van het programma op Het Loo gunnen Arjen Mitzer en Simone Lamain van het televisieprogramma Blauw Bloed de bezoekers een kijkje achter de schermen. De zaal zit helemaal vol tijdens hun presentaties. Ze vertonen opnames van de meest recente uitzending. Leuk om te zien hoe ze de tafels dekken waar wij in het paleis iets eerder vol bewondering zijn langs gelopen. Mitzer: “Dat is een enorm karwei het dekken van die tafels. Alles gaat op de centimeter. En..het eerste wat de gasten doen als ze aan tafel zitten is alles opzij zetten om ruimte te maken. Het hele circus is voor het eerste oog.” Lamain: “Wij hadden vrijdag 5 december de Blauw Bloed-uitzending helemaal klaar voor uitzending een dag later. Dan komt Koningin Fabiola te overlijden. Wij konden 2 dingen doen. Invoegen in het nieuwsoverzicht of een apart onderwerp maken. Wij hebben het laatste gedaan. Gelukkig hadden we een eerder opgenomen item over haar klaar liggen. Dat konden we goed gebruiken in de uitzending. Zonder een gebruikelijke aankondiging van Jeroen Snel. Wij lieten het vanuit het zwart inkomen.”

Het tweetal bekent dat niet alle Oranjes aardig zijn tegen de pers. Prinses Beatrix nam als koningin weinig tijd voor de media, laten ze weten. Koning Willem-Alexander vraagt wel rustig aan de fotografen of ze klaar zijn voor een naderend fotomoment.

Boeiend en leuk is het moment dat de televisiemakers aan het publiek het gevoel van de Oranjes duidelijk willen maken als ze zich aan het publiek moeten presenteren. Lamain haalt een blonde dame uit Urk van de tribune die opvallend veel op Maxima lijkt. De vrouw moet van boven naar beneden lopen terwijl het publiek gaat staan, kijkt en niets zegt. Lamain vraagt later aan de Urkse: “Hoe voelde u zich?” En de blonde vrouw antwoordt: “Opgelaten.” Lamain: “Zo moet de Koninklijke familie zich ook voelen.” Mitzer: “Koning Willem Alexander heeft een zenuwtrekje. Hij friemelt steeds in zijn broekszakken en klapt in z’n handen.”

Carla vraagt aan Lamain: Jullie zenden in Blauw Bloed meestal 7 korte items uit. Is dat cruciaal? Zouden jullie niet beter wat minder maar langere onderwerpen kunnen uitzenden? En meer op het onderwerp ingaan?”  Lamain: “Die 7 onderwerpen zijn zo gegroeid. Als we er minder doen dan zouden de items te lang zijn. Laatst nam de koning een nieuwe bijbel in ontvangst. Hij neemt die aan, zegt iets en gaat weer weg. Maak je er een langer item van dan krijg je veel andere dingen in beeld en dat vindt de kijker niet interessant. Tijdens Koningsdag maken wij natuurlijk wel een langere samenvatting.”

Prachtig!

Na de lezing lopen wij de paleistuin in. Het schemert en het koor zingt de Christmas carols. Prachtig!

Restaurant Kanters

Niet lang daarna verlaten wij voldaan Paleis het Loo. Tijdens de busreis klinken enthousiaste reacties van de deelnemers aan deze dagtocht. Ook Jan Geldof en Ans van Oranjetours en Stichting Oranje Zeeland tonen zich tevreden.

Wij gaan dineren in restaurant Kanters in Moerdijk en genieten van het lekkere eten en elkaars aanwezigheid. Dan gaat de reis terug naar huis en hebben wij prachtige herinneringen.

Informatie over bijvoorbeeld de verkoop van het boek van Reinildis van Ditzhuyzen: [email protected], of: 0118-436165

 

Lees ook:Zeeuwen naar verjaardagsfeest Blauw Bloed!
Lees ook:Genieten en ontdekken tijdens Blauw Bloed dag!
Lees ook:Kees-Jan van der Klooster naar de Koning!
Lees ook:Begrafenis prins Friso! UPDATE!
Lees ook:Zeeuwen betrokken bij Olympische Winterspelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>