Kerst2017 (13): Bijgelovige Zeeuwen vanwege Oudejaarsloterij

OOST-SOUBURG – Schietgebedjes, kilometers omrijden, inzetten van geluksgetallen, alles om het geluk onze kant op te krijgen. Dit jaar zijn wij ‘nuchtere’ Nederlanders in de ban van de Oudejaarstrekking. Meer dan de helft van de Nederlanders (52%) koopt een Oudejaarslot. Om het geluk af te dwingen koopt één op de drie Nederlanders zijn Oudejaarslot ieder jaar opnieuw bij dezelfde ‘gelukswinkel’. 20% doet een schietgebedje voor een winnend lot en een grote groep kust in de winkel zijn lot voor geluk. En als we die Hoofdprijs dan winnen? Dan houden we liever onze mond tegen naasten en familie. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Staatsloterij. Vooral de Zeeuwen zijn bijgelovig als het om de loterij gaat.

 

 

Geluk afdwingen en bijgeloof

Eén op de drie koopt zijn Oudejaarslot ieder jaar bij een specifiek verkooppunt, het liefst eentje waar al eerder een grote prijs viel. Ook meespelen met geluksgetallen is bij ongeveer een derde van de Nederlanders populair. Bij de Staatsloterij kun je zelf het eindcijfer van je lotnummer kiezen. Het vaakst gekozen cijfer blijft geluksgetal 7, maar ook wordt geluk toegedicht aan geboorte- of trouwdata. Bijna de helft van degenen die met een gekozen eindcijfer meespeelt (44%), doet dit op grond van het voorgevoel dat op dit cijfer een prijs valt. Een vijfde heeft weleens een schietgebedje gedaan voor een winnend lot. Vrouwen (25%) doen dit vaker dan mannen (15%). Ook het lot kussen helpt soms, denkt de Nederlander, 14 procent heeft zijn Oudejaarslot wel eens gekust voor geluk.

Kruisje voor ieder lot

Het bijgeloof wordt ook herkend door de verkopers van de Oudejaarsloten. Tineke Boone, eigenaresse van de Primera in Oost-Souburg: “Vrachtwagenchauffeurs noemen mijn zaak de ‘gelukswinkel’ en maken een omweg om hier een Oudejaarslot te kopen. Het verhaal gaat dat hier ooit de Hoofdprijs van vele miljoenen is gevallen, maar dat is een gerucht. Toch trekt alleen al dit gerucht veel extra klanten. Mensen geloven dat de kans dat er weer een grote prijs valt hoger is dan bij een andere winkel.” Boone herkent ook dat er veel met gelukscijfers wordt gespeeld. Vooral geboortedata van kinderen of cijfers uit de droomdatum zijn populair onder de Zeeuwen.

Het spel én de knikkers

Bij de Staatsloterij Oudejaarstrekking gaat men massaal voor de winst, maar liefst 58 procent koopt om die reden een Oudejaarslot. Daarnaast is voor velen de Oudejaarstrekking niet weg te denken als traditie rond de jaarwisseling. Naast vuurwerk en oliebollen koopt 39% van de Nederlanders ieder jaar vanuit die gedachte een Oudejaarslot. Onder de wat jongere spelers (18 tot 24 jaar) speelt Fear Of Missing Out (FOMO) een grotere rol om mee te spelen dan onder de rest van Nederland (19% versus 9%).

Sharing is caring?

Een Oudejaarslot cadeau gekregen? Verwacht dan niet dat je de miljoenen zomaar voor jezelf mag houden als je wint. In 19 procent van de gevallen verwacht degene die het Oudejaarslot voor jou kocht namelijk dat je de winst deelt. Dan kun je wellicht maar beter je mond houden. Een derde van de Nederlanders houdt tegen hun eigen kinderen de mond dicht over het winnen van een grote geldprijs. Ruim 15 procent vertelt het zelfs niet aan de eigen partner als het eenmaal zover is. En tegen vrienden wordt helemaal vaak gezwegen over de nieuw verworven rijkdom. Slechts 28 procent van de ondervraagden deelt dit nieuws met hen.

 

Lees ook:2x 100.000 euro gevallen op Staatsloten verkocht in Zeeland!
Lees ook:200.000 euro gevallen op Staatslot verkocht bij Primera Vlissingen!
Lees ook:Miljoenenjackpot valt in Zeeland
Lees ook:Zeeuwen gek op Nederlandstalig en Sieneke
Lees ook:Echt waar! Veel Zeeuwen hebben ochtendhumeur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>