Scherp mes voorkomt ongelukken tijdens feestdagen!

GOES – Niet een scherp mes, maar een bot mes vormt een gevaar in de keuken. Daarom roept het Koksgilde, de grootste beroepsvereniging van foodprofessionals in Nederland, alle koks op om hun messen scherp te houden.“Een goed en scherp mes is het belangrijkste gereedschap van een kok”, benadrukt Hans Everse, voorzitter van het Koksgilde. “Zeker met de naderende drukte van de feestdagen is het verstandig om je messen scherp te houden.” Jaarlijks gebeuren er in de horeca 12.000 bedrijfsongevallen. De helft hiervan zijn snijincidenten, te wijten aan botte messen. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsongevallen.Het klinkt misschien gek dat juist een bot mes verantwoordelijk is voor meer ongevallen in de keuken. De verklaring is echter simpel. “Door de botte messen moeten koks veel meer kracht gebruiken om door hun producten heen te komen”, aldus Jeffrey Passieux van de Hollandse Slijpservice uit Heinkenszand. “Juist dan is ook het gevaar van ‘uitschieten’ het grootst. Een scherp mes glijdt daarentegen vloeiend door je producten. Natuurlijk willen we vlees of vis op het kerstmenu, maar wel graag zonder de vingertopjes van de kok”.

Een bot mes is niet alleen gevaarlijk volgens de Zeeuwse messenexpert Passieux. Het scheurt en kneust ook de producten waardoor de structuur beschadigt en sappen verloren gaan. “Dit gaat ten koste van smaak, houdbaarheid en kwaliteit”, verklaart hij. Natuurlijk is ook een scherp mes niet zonder gevaar. Maar doordat je meer controle hebt, is het risico op ongelukken veel kleiner. “Bijkomend voordeel is dat een snijwond van een scherp mes sneller en beter geneest”, aldus Passieux.

De waarschuwing geldt ook voor de honderdduizenden kerstkoks die tijdens de feestdagen maaltijden bereiden voor vrienden en familie. Over het aantal snij- incidenten bij deze amateurkoks zijn geen nauwkeurige cijfers bekend. “Naar verwachting is dit aantal nog veel hoger dan de ongevallen in de professionle horeca”, volgens Passieux.

 

Lees ook:Minder ww-uitkeringen
Lees ook:Afname WW-uitkeringen in Zeeland!
Lees ook:Zeeland op scherp tijdens klassieker AJAX-Feyenoord! (Eindstand 2-1)
Lees ook:Winkeliers onvoldoende voorbereid de feestdagen in!
Lees ook:Kerstspecial (4): Eenzaam deze kerst!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>