Kerstspecial (10): Feestdagen van NIX?!?

SLUIS - De feestdagen zijn aangebroken. Gezelligheid! En daarbij hoort minstens goede wijn, bier en champagne. Of toch niet? Voor jongeren tot 18 jaar is het normaal om niet te drinken. Dat geldt dus ook voor het kerstdiner en oudejaarsavond.

Een regel blijft alleen maar duidelijk als u consequent bent. Heeft u al bedacht hoe u het gesprek met uw puber aan gaat? Twee ouders delen hun verhaal.

Annemiek Jetten, burgemeester van gemeente Sluis en moeder van een zoon van 22 en een dochter van 19

“Met het oog op de feestdagen zou ik ouders willen aanraden om het gezellig te maken zónder alcohol; met cadeautjes, lekker eten en sfeervolle aankleding. We moeten af van het beeld dat een feest alleen gezellig kan zijn als er alcohol bij genuttigd wordt. Wij geven thuis het goede voorbeeld door weinig tot niet te drinken, zeker toen de kinderen nog onder de 18 jaar waren. Ook gaven we ze geen alcohol toen ze onder de 18 jaar waren. Ik denk dat ouders het alcoholgebruik niet moeten vergelijken met dat van vroeger en niet moeten denken ‘ach, een paar glaasjes kan geen kwaad’. Vroeger was er een ander drinkgedrag zowel in hoeveelheid als in aard van de drankjes. Nu zijn er veel meer sterk alcoholische drankjes beschikbaar waar het snel mis mee kan gaan. Daarnaast is er nu veel meer kennis over de effecten van alcohol op puberhersenen. Nog een tip: vertel pubers waarom ze geen alcohol onder de 18 jaar mogen en kom met feiten waar ze van schrikken. Bijvoorbeeld dat ze bij veel drinken IQ punten kunnen verliezen in plaats van ‘het is slecht voor je’.”

 

Lyda Vos, teamleider VMBO en moeder van twee zonen van 17 en 15

“Alcohol is regelmatig een onderwerp van de gesprekken met mijn twee zonen. Zij mogen van mij geen alcohol onder de 18 jaar. We hebben afspraken gemaakt waar consequenties aan verbonden zijn. Zo komen privileges en financiële sponsoring onder druk te staan als de afspraken niet worden nagekomen. Ik zou ouders willen adviseren om het gesprek met pubers aan te durven gaan en open te staan voor hun mening, maar daarbij wel heel duidelijk aan te geven wat de regels zijn en waarom die er zijn. Verder weten mijn kinderen dat ik het belangrijk vindt dat ze eerlijk zijn en dat het ook om een stukje vertrouwen gaat. En tenslotte, de leeftijdsgrens voor alcohol is niet voor niets veranderd naar 18 jaar. Toestaan om door rood te rijden bij verkeerslichten wordt door ouders toch ook niet goed gevonden?”

Tips:

  • De regel geen alcohol onder de 18 helpt echt! Jongeren die regels meekrijgen van hun ouders, beginnen later met drinken en drinken minder.
  • Bedenk een beloning voor goed gedrag. Dit motiveert uw kind om de eerste keer alcohol te drinken, uit te stellen.
  • Leer uw kind om ‘nee’ te zeggen. Bereid lastige situaties voor en bedenk samen wat uw kind kan zeggen. Oefen dit zodat het makkelijker wordt om in het ‘echt’ nee te zeggen.
  • Bied een feestelijk alcoholvrij drankje aan, bijvoorbeeld een Happy Drink (www.happydrinks.nl).

Meer tips en informatie over alcohol en opvoeden vindt u op www.laatzenietverzuipen.nl, www.uwkindenalcohol.nl en www.jmouders.nl.

Lees ook:Laat Ze Niet Verzuipen!
Lees ook:Laat ze niet verzuipen!
Lees ook:Zomerse drankjeugd!
Lees ook:Laat je kind niet (ver)zuipen!
Lees ook:Een carnaval van NIX!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>