Prinses Margriet opent Bevrijdingsmuseum Zeeland

NIEUWDORP – Prinses Margriet opent vrijdagmiddag 30 oktober in Nieuwdorp in de gemeente Borsele het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

In het museum staat de Slag om de Schelde centraal. Tijdens deze ‘Vergeten Slag’, van september tot november 1944, zijn grote delen van Walcheren onder water gezet en zijn er veel militaire en burgerslachtoffers gevallen. De Slag om de Schelde heeft een sleutelrol gespeeld bij de bevrijding van Nederland en de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog.
Prinses Margriet woont voor de opening een herdenkingsbijeenkomst bij ter gelegenheid van de bevrijding van Zeeland 65 jaar geleden. Hierbij zijn ambassadeurs en oorlogsveteranen uit onder meer Canada, Groot-Brittannië, Noorwegen en Frankrijk aanwezig, evenals Nederlandse veteranen.

Na de officiële openingshandeling krijgt de Prinses een rondleiding door het museum. Ook spreekt zij met een aantal oorlogsveteranen en met vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de bouw en inrichting van het nieuwe museum.
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland is gevestigd in het voormalig Museum Zeeland 1940-1945 Infatuate dat is uitgebreid en gemoderniseerd. Naast de Slag om de Schelde wordt onder andere aandacht besteed aan het vergeten bombardement van Middelburg (mei 1940), de rol van het verzet in Zeeland en verhalen van ooggetuigen. Behalve de informatieve functie wil het museum een plek zijn voor terugkijken, leren en vooruitzien.

Hieronder een ooggetuigenverslag.

Lees ook:ZeeuwseCultuur….. (20): Bevrijdingsmuseum, Nieuwdorp!
Lees ook:1,5 miljoen euro voor Bevrijdingsmuseum!
Lees ook:Kees-Jan van der Klooster naar de Koning!
Lees ook:Geert Wilders gaat kat op het spek binden!
Lees ook:“Leger” op weg naar Vlissingse nachtmarkt!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>