Reactie OM op CBS-cijfers daling aantal strafzaken

 MIDDELBURG = Het beeld dat maandag door het CBS is gepresenteerd over de daling van het aantal strafzaken, is vergelijkbaar met het beeld dat het Openbaar Ministerie (OM) eerder dit jaar naar buiten bracht in het jaarbericht 2016. De percentages zijn de afgelopen jaren redelijk stabiel, ook het percentage sepotzaken, oftewel de zaken waarin het OM besluit om niet te vervolgen.

Het OM onderschrijft de uitspraak van het CBS dat daling van het aantal behandelde strafzaken niets zegt over de werkelijke omvang en ernst van de criminaliteit. Een groot deel van de criminele activiteiten komt namelijk niet bij de politie binnen via aangiften, omdat geen sprake is van directe slachtoffers of juist van slachtoffers die er geen belang bij hebben om zich bij de politie te melden. Het gaat voor een belangrijk deel om ondermijnende criminaliteitzoals handel in drugs, mensen en wapens, milieucriminaliteit, fraude, corruptie en cybercrime.

In de kern bestaat het werk van het OM uit het behandelen van strafzaken. De manier waarop het OM ingrijpt, is de afgelopen jaren veranderd. Het OM kiest steeds vaker en bij vrijwel alle vormen van criminaliteit voor een aanpak op maat, waarin het maatschappelijk probleem centraal staat. Het OM werkt daarbij samen met veel verschillende partners, in bijvoorbeeld Veiligheidshuizen en op ZSM-locaties. Deze aanpak betekent dat het OM veel energie steekt in activiteiten die leiden tot maatschappelijk effect, maar niet per se tot strafzaken.

De politie seponeert sinds 2013 zelf geen zaken meer.  Alle zaken worden doorgestuurd naar het OM ter beoordeling. Dat verklaart ook de toename van het aantal sepots door het OM, en sluit aan bij de bevindingen van het CBS.

Het werk van het OM wordt ingewikkelder en tijdrovender. Nieuwe vormen van criminaliteit, zoals cyber, komen op steeds grotere schaal voor. Ook neemt het aantal en de complexiteit van onder andere ondermijnings- en terrorismezaken toe. Criminelen gebruiken de nieuwste technieken om hun werk te doen en om buiten het bereik van het strafrecht te blijven. Ondermijnende criminaliteit kent vrijwel per definitie een financiële en een internationale dimensie en steeds hardere vormen van geweld.”

Lees ook:Gezamenlijk aanpak woninginbraken, overvallen en straatroven succesvol
Lees ook:Daling criminaliteit!
Lees ook:Aantal WW-uitkeringen Zeeland in 2017 fors gedaald
Lees ook:Minder overvallen en plofkraken
Lees ook:Aanpak zware criminaliteit!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>