Afvalproject 100-100-100

GOES – Het Goese afvalproject 100-100-100 is afgelopen week van start gegaan.

afvalproject 100-100-100 in de gemeente Goes. Ruim 100 huishoudens gaan zich inzetten om 100 dagen 100% (rest)afvalvrij te leven. Afgelopen vrijdag vond de startbijeenkomst plaats in de raadszaal in het Stadskantoor.

De bijeenkomst werd geopend door wethouder Loes Meeuwisse. De gemeente Goes kiest, net als veel andere gemeenten die ons al zijn voorgegaan, voor een duurzame toekomst met minder afval en meer gebruik van grondstoffen. Veel afval is namelijk grondstof. Dat geldt voor bijvoorbeeld papier, plastic verpakkingen, drankenkartons, glas, textiel of batterijen. Door deze materialen uit het restafval te houden en opnieuw te gebruiken, werken we aan een duurzame economie.

Het project
Vooruitlopend op de invoering van het afvalinzamelingssysteem Diftar, start de gemeente Goes deze  afvaluitdaging. De deelnemers gaan 100 dagen lang proberen om zo min mogelijk afval te produceren. Dit door bewust boodschappen te doen, producten te recyclen en vooral goed afval te scheiden. Eén keer per week wordt het restafval gewogen en ingevoerd via het online platform. Dit platform maakt het mogelijk om statistieken bij te houden, vragen te stellen en hulp te bieden aan andere deelnemers. Goes hoopt dat met de inzet van de deelnemers alle andere inwoners van de gemeente worden geïnspireerd om het restafval te verminderen of te voorkomen.

Inspirerende lezing
De startbijeenkomst werd afgesloten met een lezing van Emily-Jane Townley, blogger en schrijfster van het boek ‘Leven zonder afval’. Emily-Jane heeft verteld hoe zij – als moeder van een gezin met drie jonge kinderen – leeft zonder afval. Zij gaf de deelnemers diverse tips en voldoende inspiratie om de komende 15 weken mee aan de slag te gaan. Tot slot ondertekenden de deelnemers een intentieverklaring en ontving elk huishouden een tas met handige items die tijdens de 100 dagen goed van pas zullen komen.

Enthousiaste deelnemers
De bijeenkomst werd goed bezocht. Wethouder Loes Meeuwisse: “Het enthousiasme van de deelnemers was aanstekelijk. Zij stelden allerlei vragen over hoe ze specifieke afvalsoorten moeten scheiden en er werden handige tips uitgewisseld. Omdat ik als wethouder verantwoordelijk ben voor het afvalbeleid en ik het belangrijk vind om samen te werken aan een afvalvrije samenleving, heb ik besloten om zelf ook mee te doen. Sinds vorig jaar ben ik al redelijk fanatiek bezig om mijn afval beter te scheiden, maar na de lezing van Emily-Jane heb ik ontdekt dat er vooral veel winst valt te halen door slim boodschappen te doen. Zij haalt zoveel mogelijk verpakkingsvrije producten in huis en gebruikt hiervoor eigen tasjes, bakjes en bekers. Heel veel tips waren eigenlijk heel voor de hand liggend. Ik ga ervoor om een goed resultaat te halen en wens mijn mede deelnemers veel succes!”

Iedereen kan het project volgen via de website goes.100-100-100.nl. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Meer informatie
Vragen over afval scheiden? Neem contact op met de afdeling Openbare Ruimte via (0113) 249 770 of [email protected] of kijk op www.goes.nl/afval.

Lees ook:100 deelnemers afvaluitdaging
Lees ook:100-100-100 afvalproject
Lees ook:Laatste weken van 100-100-100-project
Lees ook:Hulster afvalrace!
Lees ook:Afval apart, gewoon doen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>