Proef met mosselkweek op land

YERSEKE – Mosselproducent Koninklijke Prins & Dingemanse gaat samen met Roem van Yerseke een proef doen met mosselkweek op land. Nog voor de zomer willen de mosselproducenten, onder de paraplu van de Zeeuwse Tong, in de Olzendepolder bij Yerseke beginnen met grote bassins waarin schelpdieren worden gekweekt.Van al het mosselzaad dat uit de Waddenzee wordt opgevist, haalt maar tien procent de eindstreep als eetbare mossel. Met negentig procent afvallers valt voor de producenten dus heel veel te winnen. “We hebben biologisch en technisch onderzoek gedaan met als doel om een deel van het mosselzaad binnendijks te halen en zodanig op te kweken dat misschien maar twintig procent verloren gaat”, aldus Ronald de Vos, manager aquacultuur bij Prins & Dingemanse. De kwantiteit kan dus toenemen. “Misschien kunnen we mosselen wel het hele jaar door leveren. Of als dat toch niet lukt, kunnen we misschien wel bepaalde periodes overbruggen door andere schelpdiersoorten te kweken als tapijtschelpen en venusschelpen.”
Bovendien is het op land kweken van schelpdierkweken is niet schadelijk voor de natuur. Je hoeft het zaad immers niet meer van de Waddenbodem te vissen. Een manier van vissen waartegen milieuorganisaties met succes hebben gestreden.

Lees ook:Beste Zeeuwse mossel komt van Prins en Dingemanse uit Yerseke
Lees ook:De mossel komt er weer aan
Lees ook:Mosselvissers weer aan de slag op de Waddenzee
Lees ook:“Zeeuwse mosselen van ‘De Mosselhandel’ zijn 100% betrouwbaar”
Lees ook:Supermossel op komst?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>