Basiliek in Hulst verkozen tot mooiste kerk van Nederland

HULST – Hulsternaren wisten het al lang, maar nu weet ook de rest van Nederland het: de Heilige Willibrordusbasiliek in Hulst is de mooiste kerk van Nederland.

De basiliek kreeg gisteren de titel ‘mooiste kerk van Nederland’ tijdens een uitzending van het NCRV-radioprogramma Plaza. Die hield de afgelopen weken een verkiezing. De basiliek van Hulst had met drie andere kerken de finale bereikt.  Duizenden mensen hebben de afgelopen weken via internet gestemd. Ook gaf een deskundige jury een oordeel over de deelnemende kerken. De jury vindt dat de basiliek in Hulst op een fraaie manier de gelaagdheid van de geschiedenis toont.

De Sint-Willibrordusbasiliek is een kerk die gesticht is in de tiende eeuw, ongeveer een tijdgenoot van de Nederlandse Hervormde Kerk in Kloosterzande. De kerk is gelegen in het centrum van de Oost-Zeeuws-Vlaamse vestingstad Hulst en is gewijd aan de missionaris Willibrordus.

De kerk is op de plaats van een kleine romaanse kerk gebouwd in gotische stijl, om precies te zijn in de Brabantse gotiek, in de eerste helft van de 15e eeuw. In die periode werd ook de opvallende vieringtoren gebouwd. In 1468 brandde de kerk uit, en tussen 1481 en 1535 kreeg de kerk zijn huidige vorm. De torenspits is een betonnen constructie uit 1957.
In de toren van de kerk werden tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitse soldaten gelegerd, omdat het overzicht over oostelijk Zeeuws-Vlaanderen en de Westerschelde geweldig is. De soldaten schreven naziteksten op de muren van de toren en tekenden er ook een hakenkruis op. In de jaren na de oorlog was er veel ophef over de vraag of de bekladding weer moest worden verwijderd. Tenslotte zijn de graffiti-teksten gehandhaafd als herinnering.
De torenspits is enkele malen vervangen. De eerste spits werd verwoest in 1668 door blikseminslag. In 1724 werd een nieuwe spits geplaatst in classicistische stijl. Deze werd door brand verwoest in 1876. Daarna werd een nieuwe toren geplaatst naar ontwerp van Pierre Cuypers, omdat de toren een uitkijkpunt was over de Westerschelde. Deze werd in 1944 kapotgeschoten. In 1957 won J. Brouwer een prijsvraag voor een nieuw ontwerp van de spits, en Brouwers ontwerp, met de titel ‘De Prediker’, werd inderdaad gebouwd. De toren wordt bekroond door een Christusbeeld omringd door engelen. Maar delen van het ontwerp van Cuypers en ook van de veertiende-eeuwse toren zijn nog steeds zichtbaar.

Lees ook:Basiliek in Hulst in finale ‘mooiste kerk van Nederland’
Lees ook:Hulst eert redder en promotor van basiliek
Lees ook:Pieter van Vollenhoven opent gerestaureerde Nieuwe Kerk Zierikzee!
Lees ook:Kunstig werk voor Nieuwe Bierkaai Hulst!
Lees ook:Kunstig werk voor Hulster Nieuwe Bierkaai!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>