Metingen naar kwik bij ‘pindabrand’

SINT MAARTENSDIJK – De brand in de pindafabriek van Katjang Pedis in Sint Maartensdijk woedt nog steeds. Van het pand is nog maar weinig over. De 200 ton pinda’s blijft voorlopig nog gloeien. Vandaar dat de brandweer nog steeds bezig is met blussen. Het bedrijventerrein is inmiddels wel weer te bereiken. Alleen het stuk waar de brand nog woedt, is afgezet.

Verschillende bedrijven zijn door de enorme brand gedupeerd. De PZC sprak enkele eigenaren. “Ik heb vannacht niet geslapen”, zegt Gerard Polderman, eigenaar van de pindafabriek. “Ik wil kijken hoe ik mijn klanten zo snel mogelijk kan helpen.” 

Bij de brand zijn volgens de gemeente Tholen voor zover bekend geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Wel verricht het RIVM metingen om na te gaan of er kwik is vrijgekomen. Die gevaarlijke en uiterst giftige stof was vermoedelijk in een kleine hoeveelheid aanwezig in het bedrijfsverzamelgebouw. De resultaten van de bodem- en vegetatiemonsters zijn in de loop van de week bekend. De uitslagen van de luchtmonsters zijn op korte termijn bekend.

Lees ook:Explosies bij vuurzee in pindafabriek
Lees ook:Filmpjes over brand bij Katjang Pedis
Lees ook:Grote brand Sint Maartensdijk
Lees ook:Gemeente waarschuwt: blijf uit rook pindabrand
Lees ook:Brand Terneuzens chemiebedrijf ICL-IP!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>