Zeeland staat stil bij slavernijverleden

MIDDELBURG – Op de Balans in Middelburg is vandaag de afschaffing van de slavernij herdacht. In 1863 kwam in Nederland een einde aan de slavernij. De Zeeuwen hebben als zeevarend volkje een flink aandeel gehad in de slavenhandel. Vooral in de zeventiende en achttiende eeuw verdiende Zeeland een fortuin aan de handel in slaven.

De eerst bekende Zeeuwse slavenreis was in 1637. Een schip uit Veere werd toen uitgerust ‘om swarten te gaen handelen’. Naast de officiële handel in slaven door de West-Indische Compagnie (WIC) was er ook een zeer winstgevende smokkelhandel in slaven. Sinds juli 2005 heeft Zeeland dan ook een eigen slavernijmoment in Middelburg om de zwarte bladzijde uit de Zeeuwse geschiedenis in herinnering te houden. Sindsdien wordt elk jaar op 1 juli De Dag der Vrijheden een herdenking gehouden. Ook vandaag legden leden van de Stichting Monument Middelburg kransen bij het monument. Later op de dag zijn er festiviteiten op het Abdijplein.

Lees ook:Discussie-avond Vlissingen over slavernij!
Lees ook:Zeeland herdenkt afschaffing slavernij!
Lees ook:De Zwarte van Walcheren!
Lees ook:Zeeland herdenkt afschaffing slavernij!
Lees ook:Afschaffing slavenhandel!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zeeland staat stil bij slavernijverleden

  1. niels

    ik vind dat het moet worden afgeschaft

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>