Vlissinger bundelde alle gedichten van Simon Vinkenoog

VLISSINGEN – Schrijver en dichter Simon Vinkenoog is vandaag op tachtigjarige leeftijd overleden. De flamboyante poëet zou vorige week nog gedichten hebben voorgedragen tijdens het Hans Verhagen Festival in Vlissingen, maar moest toen al verstek laten gaan omdat hij herstellende was van een operatie, waarbij zijn onderbeen was geamputeerd.
Vinkenoog zou zijn gedichten voordragen tijdens de poëzieavond op de Oude Markt, als eerbetoon aan de van oorsprong Vlissingse dichter Hans Verhagen, die onlangs de P.C. Hooftprijs 2009 voor de poëzie kreeg.
Vinkenoog, in 2004 Dichter des Vaderlands, heeft overigens wel een band met Vlissingen. Het was namelijk Vlissinger Joep Bremmers die vorig jaar alle gedichten van Simon Vinkenoog bundelde tot Vinkenoog Verzameld. Deze bundel, 1232 pagina’s en uitgegeven bij Nijgh & Van Ditmar, is het ultieme werk van de Amsterdamse dichter.
Bremmers kende Vinkenoog sinds 2000. “Dat is gekomen door het gedicht dat Allen Ginsberg in 1983 in Vlissingen heeft geschreven”, vertelde Bremmers vorig jaar aan de PZC. “Hij was op 1 januari in Britannia en Simon was daarbij. Ginsberg heeft de volgende dag een gedicht gemaakt waarin hij beschrijft wat hij allemaal op het strand vond. Ik was al lange tijd een groot liefhebber van de poëzie van Ginsberg en ben gaan uitzoeken hoe dat nou precies zat. Zo ben ik bij Simon terechtgekomen. Van lieverlee is er een vriendschap ontstaan.”
Bremmers werd uiteindelijk de literair agent van Vinkenoog. “Dat houdt in dat ik hem help met het ontwikkelen van ideeën en het aan de man brengen van manuscripten. Er zit, hoewel ik daar nog niets over kan zeggen, dus nog wel meer aan te komen”, vertelde Bremmers oktober vorig jaar. Volgens Omroep Zeeland werkten Bremmers en Vinkenoog aan een handleiding voor dichters en de vertaling van de gedichten van Allan Ginsberg. Of met de dood van Vinkenoog die werken nog gepubliceerd worden, is niet duidelijk.

Lees ook:Dichter Hans Verhagen krijgt P.C. Hooftprijs
Lees ook:Wie wordt de eerste Vlissingse Dichter bij de Zee?
Lees ook:Dalai Lama maakt kennis met Zeeuwse muziek
Lees ook:Poëzieworkshop
Lees ook:Isa Hamerlinck leest gedicht tijdens dodenherdenking Dam!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>