Vissers vinden VOC-kanon in hun netten

YERSEKE – De vissers van de Yerseke 138 (de Maatje Helena) hebben deze week voor de kust van Zeebrugge een VOC-kanon in hun netten gevonden. Dat meldt de PZC.
Het gietijzeren kanon is waarschijnlijk van het VOC-schip ‘t Vliegend Hert. Dat verging in 1735 voor de Walcherse kust, vlak nadat het vanuit Rammekens naar de Oost was vertrokken.
Een deskundige van het MuZEEum in Vlissingen heeft het bijna drie meter lange kanon volgens de PZC inmiddels bekeken. Het gaat in elk geval zeker om een kanon dat begin 18e eeuw in VOC-schepen werd gebruikt.
Hoe bijzonder de vondst ook is, het kanon gaat niet naar het muZEEum. Probleem is namelijk dat het niet te conserveren valt. Binnen de kortste keren wordt het kanon te broos. Bovendien heeft het muZEEum al twee kanonnen van het VOC-schip in de collectie. Het kanon ligt nu in een opslagloods te wachten op de hoogste bieder.

Lees ook:Berging oude scheepsresten Nieuwe Bierkaai Hulst
Lees ook:33 kilo coke op vrachtschip Vlissingen-Oost!
Lees ook:Zomertip (11): Unieke havenrondvaart
Lees ook:Wintertip (9): Geniet van Michiel de Ruyter’s succes!
Lees ook:Ga eens naar het MuZEEum tijdens de kerstvakantie….

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>