Standbeeld De Ruyter krijgt gedenkplaat voor Hongaarse predikanten

VLISSINGEN – Bij het standbeeld van Michiel de Ruyter in Vlissingen is vandaag een plaquette onthuld ter nagedachtenis van de bevrijding van 26 Hongaarse predikanten door de Zeeuwse zeeheld in 1676.
De 26 predikanten behoorden tot een groep 336 predikanten die weigerden zich te bekeren tot het katholicisme. Ze werden verbannen en lopend naar Napels gebracht. Drie predikanten overleefden de tocht niet en 26 eindigden als galeislaaf in dienst van de Spaanse onderkoning van Napels, de markies De Los Velez. Diverse landen protesteerden hiertegen, waaronder Nederland.

Toen dit niet hielp, werd luitenant-admiraal De Ruyter per brief door de Staten-Generaal geïnformeerd over de toestand waarin de Hongaarse galeislaven verkeerden. Zijn opdracht was om in overleg te treden met de Spanjaarden en zo mogelijk de predikanten te bevrijden.
Op 8 januari 1676 vocht De Ruyter de onbesliste Slag bij Stromboli uit, om Napels te verdedigen tegen de Franse vloot onder bevel van admiraal Duquesne. Als dank voor de geboden hulp liet markies De Los Velez de 26 Hongaarse predikanten vrij. Deze gebeurtenis wordt nog elk jaar in februari bij het graf van De Ruyter in de Nieuwe Kerk in Amsterdam herdacht.

Lees ook:Herdenking heldendaad Michiel de Ruyter!
Lees ook:Facelift voor Michiel!
Lees ook:Michiel de Ruyter vs Michiel de Rover!
Lees ook:Vlissingen bijna 700 jaar!
Lees ook:ZeeuwseCultuur…..(9): Michiel de Ruyter Vlissingen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>