Brand legt replica van Zeeuws VOC-schip volledig in de as

DEN HELDER/MIDDELBURG – Het origineel ging al roemloos ten onder en nu is ook de replica van het Zeeuwse VOC-schip Prins Willem ten prooi gevallen aan verwoesting. Het schip is in de Museumhaven Willemsoord in Den Helder compleet afgebrand.
In 1649 begon op de scheepswerf van Middelburg de bouw van de originele Prins Willem. De eerst reis was twee jaar later, naar Indië. Later is het schip omgebouwd tot oorlogsschip. De Prins Willem ging niet verloren in een zeeslag, maar vond zijn einde in een zware storm op 11 februari 1661.


De replica is bij Scheepswerf Amels in het Friese Makkum gebouwd. Het was oorspronkelijk gebouwd voor openlucht museum Oranda Mura, Holland Village, aan de baai van Omura bij Nagasaki. De kiellegging vond op 5 oktober 1984 plaats en op 3 mei 1985 volgde de tewaterlating. In verband met de weersomstandigheden in Japan en het onderhoud had het schip een stalen romp. Het interieur was wel van hout, maar was wel aangepast aan de bezoekfunctie. De houten beelden en ornamenten waren met de hand gesneden. Toen het schip voltooid was, is het in tegenwoordigheid van een Japanse delegatie gedoopt.
De replica lag in de entourage van replica’s van 17e eeuwse Hollandse huizen uit Hoorn. In 1992 is het themapark uitgebreid met de vestingwallen van Naarden met daarbinnende de Dom-toren, paleis Huis ten Bosch, de molens van Kinderdijk, het Centraal Station van Amsterdam, het stadhuis van Gouda en andere markante Nederlandse gebouwen onder de naam Huis ten Bosch. Daar heeft het schip tot november 2003 gelegen. Begin 2003 raakte het al enkele jaren in nood verkerende Oranda Mura in grote financiële problemen en werd de Prins Willem verkocht en kwam het in Den Helder terecht.
Rond drie uur vannacht ging het brandalarm aan boord van het schip af. Twee uur later sloegen de vlammen door het dek en was het voor de brandweer geen houden meer aan.
Wat de brand heeft veroorzaakt, is nog niet bekend. Zeker is wel dat de schade in de miljoenen loopt, aldus Herman Groenheide, directeur van de Museumhaven Willemsoord. “Het is niet alleen een trieste dag voor het museum zelf, maar ook voor veel ondernemers in Den Helder die garen spinde bij de replica.” Inmiddels zijn rondom het schip dranghekken geplaatst om de vele ramptoeristen die het museum bezoeken op afstand te houden.

Meer filmpjes van de Prins Willem:

Lees ook:‘Vlaggenschip De Ruyter naar Vlissingen’
Lees ook:Overlijden Prins Friso komt hard aan!
Lees ook:VOC dagen!
Lees ook:Drijvend kasteel in Middelburgs kanaal!
Lees ook:Documentaire bij Cinema Middelburg: Jheronimus Bosch – Touched By the Devil!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>