Herdenking bombardement op Breskens

BRESKENS – De stichting Oorlogsmonument Breskens houdt op vrijdag 11 september een herdenking voor de slachtoffers van het luchtbombardement door de geallieerden op Breskens op 11 september 1944.

Het bombardement is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Zeeuwse vissersdorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwen de Duitsers verschillende bunkers en forten rond Breskens, als onderdeel van de Atlantikwall. De geallieerden willen die versterkingen vernietigen en voeren op 11 september 1944 Operatie Switchback uit. Die is gericht op het vrij maken van de Scheldemond.
Het regent bommen op het dorp. Ongeveer tweehonderd mensen verliezen hierbij het leven en velen raken gewond. Een van de bekendste slachtoffers is de vader van Willem van Hanegem. Ook in de gevechten na het bombardement vallen veel slachtoffers en blijft van Breskens bijna niets over.
De herdenking begint om 19.10 uur samen op het Oranjeplein. Van daaruit wordt er onder klokgelui richting het monument aan de Steenoven gelopen. Na het spelen van de Last Post wordt er een minuut stilte in acht genomen. Hierna worden de namen van de slachtoffers genoemd, onderbroken met het voorlezen van enkele gedichten en klinkt het Wilhelmus.

Lees ook:Herdenking Watersnoodramp!
Lees ook:Bevrijding Westkapelle!
Lees ook:Herdenking Japanse capitulatie!
Lees ook:De plek…..(30): Terminal fietsvoetveer, Breskens!
Lees ook:Vanavond Dodenherdenking!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>