Belgen kiezen confrontatie in Westerscheldeconflict

Foto: Hans Splinter/Flickr.com

ANTWERPEN/VLISSINGEN – De Belgen lijken nu definitief voor de confrontatie te hebben gekozen in het conflict rond de verdieping van de Westerschelde. Nederlandse binnenschippers die naar de terminal van overslagbedrijf ECT in het Belgische Willebroek of naar het Albertkanaal willen, mogen niet langer via de Antwerpse sluizen, meldt de PZC.

Voor de schippers betekent het dat ze een omweg moeten maken via de Schelde. Ze mogen alleen van de Antwerpse sluizen gebruikmaken wanneer ze goederen willen laden of lossen in de haven van Antwerpen, aldus de krant.
Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd heeft de Antwerpse havenkapiteindienst de maatregel genomen. Officieel om de wachttijden voor binnenvaartschepen aan de Antwerpse sluizen te verminderen. Maar De Tijd heeft van bronnen vernomen dat het eigenlijke doel van de maatregel is om druk uit te oefenen op Nederland om vooral eens haast te maken met de uitdieping van de Westerschelde.

België is al een tijdje boos op Nederland omdat de uitdieping maar op zich laat wachten. Dat terwijl er volgens de Belgen duidelijke afspraken op tafel liggen. De verdieping van de Westerschelde is erg belangrijk voor de Antwerpse haven. Grotere schepen kunnen na uitdieping de haven bereiken. De Raad van State in Nederland heeft echter een stokje voor de uitdieping gestoken.
Eerder riepen boze Vlamingen op tot een boycot van Zeeuwse mosselen. Ook waren de Belgen dit jaar de grote afwezigen tijdens de Oesterpartij onlangs in Middelburg.

Lees ook:Belgen boycotten Oesterpartij
Lees ook:Belgische liberalen: Eet geen Zeeuwse mosselen en oesters
Lees ook:Kabinet bezegelt lot van Hedwigepolder
Lees ook:Belgen pas echt blij wanneer baggerwerken klaar zijn
Lees ook:Belgische minister wil opheldering van Rutte over niet ontpolderen Hedwigepolder

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Belgen kiezen confrontatie in Westerscheldeconflict

 1. Judith

  De Belgen mogen nog blij zijn dat ze met hun schepen over onze Westerschelde mogen varen..en we zullen wel gek zijn om “de kip met de gouden eieren te slachten”
  We hebben al te veel aan de Belgen betaald..Kijk maar naar de Ijzeren Rijn……

    /   Reply  / 
 2. Gie

  *wij* kiezen voor confrontatie ? Nadat jullie een contact afsluiten na 10 jaar onderhandelen en het nu ineens niet meer willen uitvoeren? Ijzeren Rijn en Schelde blokkeren, dat doen jullie al eeuwen, omdat jullie eigen havens de concurrentie niet aankunnen. Puur sabotage, dat is het. Jullie zijn al even betrouwbaar als de Walen (maar minder grappig) Amaai, jullie worden hier echt wel gehaat.

    /   Reply  / 
 3. Judith

  De Belgen mogen nog blij zijn..dat hun schepen over onze Westerschelde mogen varen..En wat bestond eerder Antwerpen of Rotterdam? Het is toch van de zotte om een havenstad als Antwerpen te bouwen onder de grootste havenstad van de wereld…Rotterdam..
  We hebben al genoeg clementie met de Belgen gehad..DOEIII

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>